promjena vremena

[FOTO/VIDEO] Zima pokazuje zube: Dalmacija odsječena za kamione, kaos na Sljemenu, nesreće na autocestama

14.03.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Sjeverozapad Hrvatske ponovno je zabijelio - od susnježice na Kvarneru i u središnjoj Istri, preko mećave u Gorskom kotaru do snijega na Sljemenu. Od 21:45 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb otvorena je za sve skupine vozila, ali zbog zimskih uvjeta i olujne bure i dalje nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama prema Dalmaciji i obratno

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 na dionici između čvorova Sveti Rok i Maslenica, te Paški most.

Zbog teških uvjeta za vožnju, poslijepodne je došlo do više prometnih nesreća na autocesti A6 Rijeka-Zagreb. Vozilo se jednim trakom, uz ograničenje brzine na 40 km/h, između čvora Vrata i čvora Delnice (47. km) u smjeru Zagreba. Vozači se pozivaju da brzinu i način vožnje prilagode trenutačnim uvjetima na cesti.

Zbog prometne nesreća na autocesti A1 između čvora Gornja ploča i čvora Gospić u smjeru Zagreba vozilo se uz ograničenje brzine 60 km/h.

Zbog snijega i zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na mnogim dionicama u Gorskom Kotaru i Lici.

Snijeg na Sljemenu Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

Kiša i mokri kolnici, a ponegdje i veća količina vode na kolniku, usporavaju promet u Istri, Hrvatskom primorju, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, autocesti A7 na dionici Draga-Šmrika i LC58107 Križišće-Kraljevica promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Senja do Svete Marije Magdalene zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Malo ugođaja iz Gorskog kotara. ❄😲 Stari Laz. 👀 #gorsikotar #snijeg #ugodaj #radioistra #najslušanijiuistri

Objavljuje Radio IstraNedjelja, 14. ožujka 2021.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom)

U Hrvatskoj je u nedjelju zahladnjelo, puše vjetar, pada kiša, a mnogim krajevima, uglavnom u gorju, pada i snijeg. Za gotovo cijelu zemlju izdan je žuti meteoalarm zbog jakog vjetra i kiše.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević izvjestila je kako se oborina postupno intenzivira, te da snijeg pada u Gorskom kotaru, a umjerni snijeg na Sljemenu i Zavižanu.

'U sjevernim predjelima unutrašnjosti već je zapuhao vjetar sjevenog smjera, a očekujem i buru pod Velebitom, drugu marčanu! Zahladnjet će osjetno u novom tjednu!', upozorava Blažević.

Prema podacima Državnog hidrometeorloškog zavoda, u velikom dijelu zemlje je oblačno i kišovito, na ogulinskom području pada susnježica, a temperatura je u tim krajevima osjetno pala. Širom zemlje je izdan žuti meteoalarm zbog jakog vjetra i kiše, a isto upozorenje je na snazi i za cijeli Jadran za ponedjeljak.