nesreća

Nedaleko od Beograda srušio se srpski vojni avion, jedan pilot poginuo

11.04.2018 u 10:39

Bionic
Reading

Avion srpske vojske srušio se u srijedu ujutro kod mjesta Kovačica, sjeverno od glavnog grada Beograda, prenose tamošnji mediji

Prema neslužbenim informacijama koje donosi Blic, piloti su se katapultirali, a jedan od njih je preminuo.

Na mjesto nesreće stigla je hitna pomoć, a teško ozlijeđeni pilot će helikopterom biti prevezen na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

Svjedok je za Blic ispričao kako je čuo da su avionu prestali raditi motori te da je vidio kako su se piloti katapultirali.

'Na licu mjesta može se vidjeti krater', prenosi Blic izjavu svjedoka D. B. iz Kovačice.

Kako doznaje stručni portal za vojnu avijaciju Tango Six, riječ je o avionu Super Galeb G-4. Ministarstvo obrane potvrdilo je da je došlo do nesreće i da je riječ o tom tipu aviona, kao i da su njime upravljali piloti iz Središta za letna ispitivanja.

'Prema prvim saznanjima, dvojica pilota su se katapultirala, a na lice mesta je upućena ekipa Službe traganja i spašavanja RZ i PZO', izvijestili su iz Ministarstva obrane Srbije.

U padu aviona poginuo je bojnik Robert Kaloci, dok je teško ozlijeđen bojnik Aleksandar Matić, objavili su srpski mediji.

Super Galeb G-4 je školsko-borbeni avion dvosjed jugoslavenske proizvodnje. Srpsko ratno zrakoplovstvo, prema podacima sa službene internetske stranice Vojske Srbije, ima 25 aktivnih takvih letjelica, a ukupno ih je za vojne potrebe od 1984. do 1991. napravljeno 77.

Osnovne karakteristike Super Galeba G-4

dužina: 11,35 m
raspon krila: 9,88 m
površina krila: 19,5 m2
visina: 4,28 m
masa zrakoplova: 3.134 kg
maksimalna masa uzlijetanja: 6.300 kg
Letne karakteristike

najveća brzina: 911 km/h na visini od 6000 m
dolet: 1.900 km sa standardnim punjenjem goriva
borbeni dolet: 1.300 km s naoružanjem
maksimalna brzina penjanja: 2040 m/min
najveća visina leta: 14.200 m
motor: Rolls Royce Viper 632-46

(podaci: Wikipedia i Vojska Srbije)

Prije nešto više od godinu dana, 7. travnja 2017., avion istog tipa srušio se nedaleko od Šapca, prilikom čega su oba pilota poginula. Tada su srpski mediji pisali kako je to bila prva nesreća jednog Super Galeba od 2008., kada je također poginuo jedan pilot.