WING LOONG II

[VIDEO] Srpska vojska prva u Europi naoružava se kineskim dronovima, mogu napadati položaje, zgrade i tenkove

11.09.2019 u 18:59

Bionic
Reading

Vojska Srbije trebala bi u idućih šest mjeseci nabaviti šest do devet kineskih dronova namijenjenih za borbeno djelovanje na neprijateljske položaje, objekte i tehniku tipa Wing Loong II, čime će naš susjed postati prva država s takvom vrstom kineskog naoružanja u Europi, a što je izazvalo zabrinutost Zapada zbog trzavica na Kosovu

Kako javljaju tamošnji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početkom tjedna kako srpska vojska idućih šest mjeseci nabavlja tri baterije sa šest ili devet bespilotnih letjelica kineskog proizvođača Chengdu.

Vučić je pritom naglasio kako je riječ o 'naoružanim letjelicama razorne moći'. Iako nije otkrio o kojim je dronovima riječ, neslužbeno se doznaje kako je riječ o bespilotnim letjelicama tipa Wing Loong II koje su poznate i pod nazivom Pterodactyl-2.

Uz to, Vučić je najavio kako je moguća narudžba još 15 dronova, ali i kako to oružje nije na popisu za sankcije. Govoreći o nabavi kineske tehnologije, Vučić je nadodao kako je kupnja Wing Loonga II važna zbog razvijanja projekta domaćeg drona tipa Pegaz, za kojeg je srpski predsjednik najavio kako će uskoro imati svoju premijeru.

Pritom je kazao da će dronovi tipa Pegaz u početku biti nenaoružani te će u početku služiti za motrenje i slanje informacija s terena, nakon čega će biti testirane i naoružane verzije. Govoreći o vojnoj suradnji s Kinom, Vučić je napomenuo da je riječ tek o početku suradnje s najmnogoljudnijom državom, a što je izazvalo zabrinutost Zapada osobito kada je riječ o rastućim trzavicama na relaciji Priština-Beograd.

Dio vojnih analitičara, naime, ocjenjuje kako je naoružavanje Srbije uz pomoć Kine i Rusije vrlo znakovito i opasno s obzirom na tenzije koje vladaju između Srbije i Kosova. Kupnju kineskih dronova najavio je i srpski ministar obrane Aleksandar Vulin koji je kazao da će te bespilotne letjelice 'značajno ojačati srpsku vojsku koja će dobiti sposobnosti kakve dosad nije imale'.

Šef kineskog vojnog izaslanstva Zhang Youxia je, pak, rekao da je Srbija značajan kineski partner, ne zaboravivši pritom naglasiti 'herojsku obranu srpskog naroda tijekom NATO agresije 1999. godine'. Kineska bespilotna letjelica Wing Loong II je unaprijeđeni dron namijenjen borbenom djelovanju na neprijateljske položaje, objekte i tehniku koji može nositi široku paletu naoružanja među kojima su laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protupješačke bombe, rakete zrak-zemlja i protuoklopne rakete.

Letjelice su teške 750 kilograma i mogu letjeti na visini od pet kilometara. Pored borbenog dronova, tvrtka Chengdu proizvodi i izviđačke dronove, a popis korisnika je poprilično dugačak te se na njemu nalaze Egipat, Indonezija, Kazahstan, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija i Uzbekistan. Kineski dronovi Wing Loong II stekli su borbeno iskustvo u nekoliko sukoba diljem svijeta te su se pritom pokazali kao kvalitetna borbena rješenja, a cijena jednog takvog drona iznosi nešto više od 10 milijuna dolara.