POTPUNA DIGITALIZACIJA BOJIŠTA

[VIDEO] Pogledajte u što će ruska vojska uložiti 300 milijardi dolara

24.05.2017 u 06:31

Bionic
Reading

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin najavio je da tamošnje ministarstvo obrane odustaje od modernizacije zastarjele vojne tehnike te će se posvetiti megaprojektu razvoja i proizvodnje potpuno nove borbene tehnike vrijednom 300 milijardi dolara

Kako piše Russia Beyond the Headlines, Rogozin je najavio da će se modernizirati tek ograničen broj borbenih sredstava koja imaju potencijal biti dijelom osuvremenjene ruske vojske kakva se planira idućeg desetljeća.

Zamjenik ruskog ministra obrane izjavio je kako će se nadležno ministarstvo posvetiti razvoju pametnih oružja, automatiziranih sustava upravljanja te sofisticiranih sredstava veze i izviđanja, čime bi se reducirao ljudski faktor pri izvođenju borbenih djelovanja, a samim time i povećala učinkovitost ruske vojske.

Rogozin je istaknuo kako se najavljeni razvoj posebno odnosi na razvoj kopnenih automatiziranih postaja i bespilotnih letjelica, a usporedo s tim, obnovit će se i vojni sateliti, dok bi se značajna sredstva uložila i u mornaricu.

Iz ministarstva obrane poručuju kako će se novi program opremanja vojske ravnomjerno raširio na sve rodove vojske, dok će pritom prioritet biti na integraciji pametnih borbenih sustava, poput primjerice malih ali dodatno naoružanih brodova poput korveta.        

Osim toga, najavljen je i nastavak razvoja strateškog bombardera T-50 PAK FA proizašlog iz konstruktorskog ureda tvrtke Suhoj, a koji bi trebao biti dovršen najkasnije do 2024. godine. Uz razvoj nove perjanice zrakoplovstva, postoje i ozbiljni planovi razvoja novog nosača aviona čija realizacija ovisi o potrebama vojske.

Strateški bombarder PAK FA potpisuje konstrukcijski ured Suhoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Tonkatsu298

Rogozin ističe kako je glavna zadaća novog programa naoružanja odbijanje potencijalne agresije sa što manje angažiranih snaga, a koje bi istovremeno imale značajno veću mobilnost i primjenjiva pametna rješenja.

Prema planovima, s opremanjem bi se započelo već iduće godine, a već su osigurana i novčana sredstva u iznosu od vrtoglavih 300 milijardi dolara.

Ovim proračunom zajamčeno je masovno opremanje oklopnih postrojbi novim tenkom T-14 Armata te teškim oklopnim transporterima T-15, koji su izrađeni na Armatinoj platformi.

Oklopne postrojbe bi u potpunosti trebale biti opremljene Armatama Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Weapons

Pored toga, u sastav oklopnih postrojbi ušla bi borbena oklopna vozila nove generacije BMP Kurganjec i BTR Bumerang.

Kopnena vojska dobit će moćna oklopna vozila tipa Kurganjec Izvor: Društvene mreže / Autor: La Magra

Novi program uključuje i razvoj te proizvodnju tzv. inteligentnih borbenih sustava veze, izviđanja, upravljanja te protuelektronske borbe i visokopreciznih oružja poput bespilotnih letjelica kojima bi se opremile taktičke postrojbe pješaštva, zračnodesantne postrojbe te postrojbe za specijalne namjene.

Opremanje bi započelo već iduće godine Izvor: Društvene mreže / Autor: Orion of the Galaxy

Cilj tog dijela opremanja je potpuna digitalizacija bojišta, gdje bi svi sustavi trebali biti povezani u jednu cjelinu i to u realnom vremenu s minimalnim vremenskim razmakom od uočavanja cilja do njegovauništenja.  

Očekuje se da će se i nadalje razvijati i mornarica, osobito nakon što su se kao vrlo učinkovite pokazale nove krstareće rakete Kalibr, a značajnu ulogu u razvitku nove tehnike imat će i iskustva ruske vojske sa sirijskih terena.