TIRANA NA NOGAMA

[VIDEO] Pogledajte sukob albanske policije i prosvjednika zbog rušenja kazališta u kojem je uhićena i predsjednikova supruga

20.05.2020 u 21:22

Bionic
Reading

Albanska policija uhitila je 37 aktivista i pripadnika oporbe koji su u nedjelju prosvjedovali zbog rušenja zgrade Narodnog kazališta u Tirani, navodeći da su masovna okupljanja i dalje zabranjena zbog pandemije koronavirusa

Kazalište je srušeno u nedjelju u ranim jutarnjim satima, unatoč protivljenju umjetnika i građana koji su se zalagali za renoviranje zgrade koju su izgradile talijanske okupacijske snage tijekom Drugog svjetskog rata.

U sukobu policije i prosvjednika ozlijeđena su dvojica policajaca, a nakratko je bila uhićena i Monika Kryemadhi, supruga albanskog predsjednika Ilira Mete i čelnica oporbene stranke Socijalistički pokret za integracije. Prema dostupnim informacijama, uhićen je i novinar.

Kryemadhi, koja odbacuje titulu prve dame, kasnije je oslobođena, a do sukoba je došlo nakon što je policija počela odgurivati prosvjednike i predstavnike oporbe od zgrade kazališta koje se nalazi u središtu Tirane.

Protesti u Albaniji zbog rušenja nacionalnog kazališta Izvor: Društvene mreže / Autor: Tetova News

Predsjednik Meta umiješao se u spor na strani prosvjednika, nazvavši rušenje kazališta 'moralnim zločinom koji se ne može odobriti amnestijom', a kritizirao je i nasilje koje je policija koristila protiv prosvjednika. S druge strane, albanski premijer Edi Rama optužio je prosvjednike da ne žele razvoj.

Rušenje kazališta kritizirala je i delegacija Europske unije u Albaniji pozvavši na dijalog vlasti i civilnog društva 'prije nego što se donese nepovratna odluka'.

Protesti u Albaniji zbog rušenja nacionalnog kazališta u Tirani Izvor: Društvene mreže / Autor: On Demand News

Borba za očuvanje kazališta traje već dvije godine, otkako je Rama najavio izgradnju manjeg kazališta na istoj lokaciji putem javno-privatnog partnerstva, s time da bi se ostatak zemljišta dao na korištenje investitoru iz Danske koji namjerava izgraditi tržni centar i stambeno naselje.