visoka tehnologija

Albanija koristi dronove u kontroli karantene

18.04.2020 u 08:04

Bionic
Reading

Albanija borbu protiv koronavirusa vodi visokom tehnologijom – dronovima koji upozoravaju stanovnike da drže razmak i dozvolama za boravak izvan kuće koje se dobivaju online

Albanija je pod karantenom od 15. ožujka, a kako bi kontrolirala njezinu provedbu koristi dronove koji su ranije tražili polja kanabisa i automobile koji prebrzo voze.

„Tehnologija nam puno pomaže u identifikaciji osoba koje krše karantenu. Imamo odlične rezultate“, ističe 23-godišnja policajka Katerina Monguli koja upravlja jednim od 20 dronova u albanskoj prijestolnici.

Njezina letjelica je ranije tijekom dana putem zvučnika upozoravala ljude u redu ispred dućana da drže veći razmak, a jednom je pješaku naredila da pričeka policijsku patrolu kako bi provjerila njegov status.

Svi stanovnici, osim onih u posebnim kategorijama poput vozača kamiona, smiju dnevno izvan kuće provesti 90 minuta kako bi otišli u dućane, banke ili ljekarne, a za taj se vremenski okvir prijavljuju putem interneta. Vlasti potom prate poštuju li period koji su odabrali.

„To je veoma malo vremena no moramo imati na umu da je situacija teška i da svi trebamo pridonijeti“, govori 31-godišnji Taulant Nukaj, zaposlenik u marketingu koji već mjesec dana radi od kuće.

Koronavirus zasad nije teže pogodio Albaniju koja ima 518 potvrđenih slučajeva s 26 smrtnih ishoda, a samo mali dio populacije od 2,8 milijuna stanovnika ulovljeno je kako krši pravila. 

Policija je suspendirala oko 1,8 tisuća vozačkih dozvola, a oko 7 tisuća ljudi je izrečena kazna koja iznosi oko 600 kuna, otkrio je glasnogovornik policije. 

Dronovi teški 900 grama pomažu i u kontroli policijskog sata koji u Albaniji traje od 17:30 do 5 ujutro.