BUGARSKI ULTRADESNIČARI

[VIDEO] Pogledajte sramotni marš neonacista u glavnom gradu države koja predsjeda Europskom unijom

19.02.2018 u 17:43

Bionic
Reading

Šetnjom kroz središte bugarske prijestolnice Sofije stotine ultradesničarskih ekstremista odale su u subotu počast bugarskom generalu Hristi Lukovu koji je 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća vodio pronacističku organizaciju

Stotinjak mladića odjevenih u crnu odjeću i noseći baklje prošetalo se do bivše kuće Lukova te su položili vijence.

Gradske vlasti su prvobitno zabranile skup, međutim odluka je poništena na sudu. Reagirala je i gradonačelnica Sofije Jordana Fandukova inzistirajući na tome da takav skup ne priliči gradu ni državi koja trenutno predsjeda Europskom unijom.

Zbog ultradesničarskog marša reagiralo je američko veleposlanstvo u Bugarskoj, navodeći kako je zabrinuto zbog netolerancije viđene na subotnjem skupu.

'General Hristo Lukov je bio pristaša nacista koji je promovirao mržnju i nepravdu i nije osoba koja zaslužuje počasti', priopćilo je veleposlanstvo.

Osudi marša pridružio se i Svjetski židovski kongres, bugarska vlada te oporbeni socijalisti.

Tzv. Marš Lukov, kojim se već više od deset godina svake godine odaje počast bivšem generalu i ratnom ministru Hristi Lukovu, kojega su u veljači 1943. ubili komunisti, održan je unatoč pokušajima vlasti da ga zabrane.

Lukov je vodio ekstremno desno krilo Saveza bugarskih nacionalnih legija od 1930-ih godina do svoje smrti te je bio ministar rata od 1935. do 1938., a s nacionalističkom politikom nastavio je i tijekom savezništva Kraljevine Bugarske s nacističkom Njemačkom od 1941. do 1944. godine.

Bugarski neonacisti tijekom 'Marša Lukov' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U ovogodišnjem maršu neonacista sudjelovalo je i više desetaka pripadnika ekstremne desnice pristiglih iz raznih europskih zemalja.

Među njima je bio i Šveđanin Robert Eklund iz Pokreta nordijskog otpora koji je kazao da je došao u Bugarsku 'kako bi se borio protiv zajedničkog neprijatelja: multikulturalizma, globalizacije i Europske unije', dodavši da 'želi zaustaviti migracije u Europu'.