SRPSKA LISTA

[VIDEO] Pogledajte predizborni spot zbog kojeg je srpska stranka na Kosovu kažnjena s 30.000 eura

01.10.2019 u 21:40

Bionic
Reading

U jeku predizborne kampanje za izvanredne kosovske parlamentarne izbore zakazane za 6. listopada nastavljaju se incidenti pa je tijekom vikenda Srpska lista kažnjena s 30.000 eura zbog predizbornog spota

Kosovsko izborno povjerenstvo je, naime, ocijenilo da Srpska lista izbornim sloganom 'Kad Srbija zove ja dajem svoj glas' potiče međuetničku mržnju te da je televizijski spot u suprotnosti s izbornim zakonom Kosova.

'Od nas je zatraženo da izbrišemo taj dio ili da iz rečenice izbrišemo riječ Srbija i zamijenimo je Kosovom', priopćila je Srpska lista te je odbila zahtjeve izbornog povjerenstva. Budući da izborni spot nije doživio preinake, on je zabranjen za emitiranje na Radio-televiziji Kosova.

Središnjoj izbornoj komisiji Kosova liste kandidata za zastupnike sedmog saziva kosovskog parlamenta podnijelo je 25 političkih stranaka, koalicija i pojedinaca.

Liste su predali Demokratski savez Kosova sa 110 kandidata, Demokratska stranka Kosova sa 110 kandidata te Pokret samoopredjeljenja s isto toliko kandidata. Stranka Fjala podnijela je listu s 53 kandidata, koalicija Savez za budućnost Kosova i Socijaldemokratska stranka Kosova sa 110 kandidata, kao i koalicija Socijaldemokratske inicijative Kosova, Saveza novo Kosovo i Stranke pravde sa 110 kandidata. Isto toliko kandidata na svojoj listi ima bošnjačka koalicija Vakat.

Prijave su prethodno predale Ujedinjena stranka Roma s 27 kandidata, Jedinstvena goranska stranka s 13, Srpska lista sa 17, Nova demokratska inicijativa s 13, Građanska inicijativa Gore sa šest kandidata, Samostalna liberalna stranka s 13 i Nova demokratska stranka sa 60 kandidata za zastupnike.

Spot Srpske liste Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Srpska lista

Uz njih, prijave su podnijele Stranka demokratske akcije s devet kandidata, nezavisni kandidat Emir Kasi, Pokret za Goru sa šest, Koalicija Sloboda s osam, Demokratska stranka Ashkalia s 50, Liberalna stranka Egipćana s 48 kandidata i Demokratska stranaka Turaka Kosova s 30 kandidata.

Kosovske Srbe predstavljat će Srpska lista sa 17 kandidata, a izbori su raspisani za 6. listopada. Prethodna kosovska vlada dala je ostavku nakon što je premijer Ramush Haradinaj pozvan kao osumnjičenik na Specijalni sud za ratne zločine u Haagu.