KRIZA VLASTI

Prijevremeni izbori na Kosovu 6. listopada

26.08.2019 u 17:51

Bionic
Reading

Kosovski predsjednik Hashim Thaci u ponedjeljak je odredio 6. listopada kao datum prijevremenih izbora, nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja u srpnju zbog poziva na saslušanje u Den Haag.

Haradinaj je 19. srpnja objavio da odlazi s funkcije, kao razlog navevši poziv na ispitivanje Specijaliziranog vijeća u Den Haagu za zločine počinjene na Kosovu. Bivši zapovjenik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pozvan je u svojstvu osumnjičenika.

Kosovski parlament je prošli tjedan glasao o svom raspuštanju, što je Thaciju omogućilo da raspiše prijevremene izvore.

Ankete predviđaju da nijedna stranka neće dobiti dovoljno glasova da sama formira novu vladu, pa se očekuju dugi koalicijski pregovori.

Dosadašnja vlada bila je koalicija Haradinajevog Saveza za budućnost Kosova, Demokratske stranke Kosova (PDK) i Socijaldemokratske inicijative (NISMA). 

Očekuje se da će nova vlada ponovno otvoriti pregovore s Beogradom o normalizaciji odnosa, što je uvjet za ulazak obiju država u Europsku uniju.

Pregovori su prekinuti u studenom kad je Priština uvela carinu od 100 posto na proizvode iz Srbije. 

Specijalizirano tužiteljstvo za ratne zločine na Kosovu sa sjedištem u Den Haagu počelo je u siječnju slati pozive na razgovore visoko rangiranim pripadnicima OVK-a.

Na osnovu kosovskog zakona, oni su se dužni odazvati na pozive suda koji je ustanovljen radi utvrđivanja zločina koje su tijekom sukoba na Kosovu 90-ih počinili članovi OVK-a nad Srbima, pripadnicima manjina i lojalnim Albancima.

Haradinaj se u srpnju pred sudom branio šutnjom, pa je najavio da će se, s obzirom da je ispunio obvezu i pojavio u Den Haagu, vratiti na Kosovo i u politiku.