NAKON OSTAVKE HARADINAJA

Raspuštena Skupština Kosova, izvanredni izbori početkom listopada

22.08.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Skupština Kosova raspuštena je u četvrtak, tridesetak dana nakon što je ostavku podnio kosovski premijer Ramush Haradinaj, a očekuje se da predsjednik Kosova Hashim Thaci raspiše izvanredne parlamentarne izbore za početak listopada, javili su u četvrtak prištinski i beogradski mediji.

Izbori bi, prema dosadašnjim nagađanjima u Prištini i Beogradu, mogli biti raspisani 6. listopada.

Prijedlog za raspuštanje kosovskog parlamenta usvojen je s 89 glasova „za“, uz dva glasa protiv, te jednim suzdržanim, a zastupnici Srpske liste, koju podupire službeni Beograd, nisu nazočili sjednici.

Slijedom današnje odluke Skupštine, kosovski predsjednik Hashim Thaci ima ustavni rok od 10 dana za zakazivanje izvanrednih i prijevremenih parlamentarnih izbora, a prištinska Koha.net navodi da će izbori biti zakazani za 6. listopada.

Današnjoj sjednici kosovskog parlamenta prethodile su višetjedne napetosti u Prištini, a lokalni mediji navode kako je "do sada formalizirana jedna predizborna koalicija - između Alijanse za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja i Socijaldemokratske partije, Spenda Ahmetija".

Prema tvrdnjama portala Kossev, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore, 22. ili 29. rujna te 6. listopada, kosovski predsjednik Thaci odabrao je prvi tjedan listopada.

I prištinski Koha.net tvrdi da će izbori biti zakazani za 6. listopada.

Pozivajući se na jučerašnji sastanak predsjednika Thacija i predsjednice kosovskog Središnjeg izbornog povjerenstva Valdete Daka, agencija Beta navodi kako bi Thaci mogao zakazati izbore odmah nakon što Skupština Kosova donese odluku o raspuštanju 6. saziva parlamenta.

Thaci je, kako se naviodi, rekao da bi on "odmah u petak ili najkasnije u ponedjeljak", mogao potpisati ukaz o datumu prijevremenih izbora.

"On (Thaci) je odlučio da to bude 6. listopada“, ustvrdio je izvor prištinske Kohe.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio je u srpnju ostavku zbog poziva na saslušanje u Den Haagu u svezi ratnih zločina na Kosovu tijekom 90-ih, za koje je osumnjičen.