BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

[VIDEO] Pogledajte kako čuvari Orbanu mjere temperaturu prije ulaska u zatvor

06.04.2020 u 08:58

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban posjetio je tijekom vikenda zatvor u kojem se proizvode zaštitne maske protiv širenja zaraze koronavirusom

Kako javlja mađarska agencija MTI, Orban je u subotu posjetio zatvor u gradu Satoraljaujhelyju u kojem zatvorenici na kineskim strojevima izrađuju zaštitne maske protiv širenja zaraze. Riječ je o stroju koji može proizvesti 2,8 milijuna zaštitnih maski mjesečno, precizira MTI.

Orban je snimku posjeta zatvoru na sjeveru zemlje objavio na svojem Facebook profilu, a na zapisu se vidi kako pripadnici pravosudne policije premijeru mjere temperaturu prije ulaska u zatvor. Mađarski premijer se u zatvoru upoznao s detaljima kineskih strojeva, a rečeno mu je da su u izradi maski uključeni svi zatvorenici, bez obzira na duljinu kazne koju izdržavaju.

Šef mađarske vlade posjetio je i lokalnu bolnicu u Satoraljaujhelyju koja može primiti 13 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Orban, koji vlada Mađarskom više od desetljeća, najavio je prošlog tjedna najveći gospodarski paket mjera u povijesti zemlje kako bi sanirao ekonomske učinke pandemije koja je dovela do desetaka tisuća otkaza.

Predstavljanje mjera očekuje se u ponedjeljak, nakon što ih odobri vlada, dok će nove ekonomske korake dan kasnije predstaviti i monetarno vijeće Nacionalne banke Mađarske. Prema najavama šefa premijerovog kabineta Gergelyja Gulyasa, ukupni paket mjera će iznositi 18 do 22 posto mađarskog BDP-a, što otprilike iznosi 27 milijardi eura.

Vlada u Budimpešti je ranije donijela moratorij na sve otplate kredita korporacija i kućanstava ove godine, dok je središnja banka predstavila niz koraka kako bi bankama osigurala likvidnost. Uz to, stvoren je poseban fond u iznosu od dvije milijarde eura ispomoći u borbi portiv koronavirusa. Valja podsjetiti da je Mađarska prošle godine ostvarila rast od 4,9 posto, dok se za tekuću godinu očekuje recesija.