pence protiv harris

[VIDEO] Najvažnija potpredsjednička debata u povijesti obilježena koronavirusom; Pence tvrdi da je Trump na prvo mjesto stavio zdravlje Amerikanaca, Harris ga prozvala da nema plan

08.10.2020 u 06:35

Bionic
Reading

Debatu potpredsjedničkih kandidata Mikea Pencea i Kamale Harris obilježio je manji broj upadica i replika nego pri sučeljavanju Trumpa i Bidena, a naglasak je bio na pandemiji koronavirusa, gorućem pitanju u izbornoj kampanji. Prva predsjednička debata Trumpa i Bidena obilježena je stalnim upadicama u replike onog drugog, a osobni napadi spriječili su da Amerikanci dobiju uvid u to kako se misle suočiti s glavnim problemima

Večerašnju debatu obilježio je puno manji broj upadica, a Pence i Harris preuzeli su ulogu glasnogovornika Trumpa i Bidena.

Debata se održala u Salt Lake Cityju, a republikanac i demokratkinja bili su udaljeni tri metra i odvojeni pleksiglasom.

Sučeljavanje je započelo pandemijom koronavirusa.

Pence je branio Trumpov odgovor na zdravstvenu krizu i rekao da je "Trump odmah na prvo mjesto stavio zdravlje Amerikanaca" tako što je zabranio putovanja u Kinu.

Harris smatra da su Trumpove odluke "najveći neuspjeh neke predsjedničke administracije u povijesti zemlje" što potvrđuje više od 210.000 mrtvih Amerikanaca.

"Minimizirali su ozbiljnost covida-19", rekla je Harris i dodala da i dalje "nemaju plan".

Izvor: Društvene mreže / Autor: WSJ

Trumpovo postupanje u pandemiji koronavirusa ne odobrava 56 posto Amerikanaca, a 38 posto odobrava, pokazuju podaci najnovije ankete Reutersa i Ipsosa koja je provedena od 2. do 6. listopada.

Demokratska potpredsjednička kandidatkinja prozvala je Trumpovu administraciju jer želi pobiti Obamacare i poručila da će time biti pogođeni milijuni Amerikanaca.

Izbor sutkinje Vrhovnog suda, presuda Roe protiv Wade

Republikanski predsjednik zatražio je da Senat potvrdi Barrett za sutkinju Vrhovnog suda prije izbora 3. studenog što bi u toj najvišoj sudskoj instanci SAD-a stvorilo konzervativnu većinu, sa šestero konzervativaca i troje liberala.

"Neka američki narod popuni mjesto u Bijeloj kući pa ćemo mi mjesto u Vrhovnom sudu", poručila je Harris.

Demokrati strahuju da će se izborom Amy Coney Barrett u Vrhovni sud ugroziti presuda iz 1973. o legalizaciji pobačaja diljem SAD-a.

Pence nije htio odgovoriti koji će stav zauzeti po tom pitanju ako se o njemu ponovno bude odlučivalo u saveznoj državi Indiani, njegovom rodnom mjestu, ali je rekao da se veseli izboru Barrett.

Harris je jasno podržala pravo na pobačaj. "Uvijek ću se boriti za to da žene same donesu odluku o svom vlastitom tijelu", rekla je senatorica iz Kalifornije.

Rasne napetosti u zemlji

Rasizam i policijska brutalnost izašli su na vidjelo ove godine nakon ubojstva Afroamerikanaca Georgea Floyda i Breonne Taylor.

Harris je rekla da je život medicinske sestre Breonne Taylor oduzet "nepravedno, tragično i nasilno" i podsjetila na prosvjede diljem zemlje zbog smrti Floyda.

"Loši policajci su loši za dobre policajce", rekla je bivša tužiteljica.

Harris je iskusna političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke.

Njihovi glasovi spasili su Bidena na predizborima u Južnoj Karolini u veljači i bit će ključni u državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin u kojima je Trump 2016. tijesno pobijedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bidenom.

Klimatske promjene, porezi

Pence je upozorio da će se Biden i Harris vratiti Pariškom klimatskom sporazumu i uništiti gospodarstvo. Optužio ih je da žele "povećati porez i pokopati gospodarstvo novim zelenim sporazumom". Tvrdi da će tako ostati bez posla stotine tisuća ljudi.

Harris je uzvratila da Biden neće povećavati porez nikome tko zarađuje manje od 400.000 američkih dolara godišnje. Iskoristila je priliku da prozove Trumpa zbog neplaćanja poreza.

"Američka javnost ima pravo znati tko utječe na predsjednikove odluke", rekla je Harris.

New York Times nedavno je objavio da je Trump platio samo 750 dolara poreza na dohodak u 2016. i 2017. te da nije platio porez na dohodak u 10 godina od proteklih 15 godina, unatoč tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 milijuna dolara.

Pence je demantirao medijske napise i prozvao ih "neistinitima" i rekao da je Trump odgovoran za jačanje američkog gospodarstva u svom mandatu.

Harris mu je uzvratila da Biden snagu američkog gospodarstva mjeri snagom američkog radnika i američke obitelji i dodala da je cilj demokrata ulagati u održivi razvoj i zelenu ekonomiju.

"Nekada je naša zemlja vjerovala u znanost i ulagala u razvoj i istraživanja", poručila je Harris.

Trumpov "unilateralni pristup vanjskoj politici"

Trumpov odnos prema Kini "rezultirao je gubitkom američkih života, američkih poslova i američkog položaja u svijetu", rekla je Harris.

Također je optužila Trumpa za udaljavanje od prijatelja i približavanje diktatorima, spomenuvši ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dodala je da je Trump zauzeo "unilateralni pristup vanjskoj politici", a Ameriku smatra "manje sigurnom" zemljom otkako se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015.

Pence je ponovio da Trumpova administracija smatra da je Kina odgovorna za zdravstvenu krizu u svijetu.

"Kinu treba kriviti za koronavirus. Predsjednik Trump nije sretan zbog toga, to je jasno dao do znanja", rekao je Pence.

Zašto je ovo najvažnija debata u američkoj povijesti?

Prošlotjednu debatu Trumpa i Bidena pratilo je 73 milijuna gledatelja.

Debate potpredsjedničkih kandidata u pravilu se prate s manjim zanimanjem, ali ne i u ovom slučaju.

U trenutku kada je i Trump bio zaražen koronavirusom, debata Pence-Harris dobila je nenadano na važnosti, s obzirom da je Pence ipak bliže Bijeloj kući nego je to bio prije Trumpove zaraze koronavirusom.

No Trump, unatoč zarazi, umanjuje opasnost koronavirusa i u srijedu se vratio u Ovalni ured.

Debata u Salt Lake Cityju održala se u vrijeme kada nacija samo klizi iz jedne krize u drugu.

Jedinstvena politička situacija navela je Johna Hudaka s Brookings Institutiona da nazove debatu u Utahu "najvažnijom potpredsjedničkom debatom u američkoj povijesti".