POVIJESNA ATRAKCIJA

[VIDEO] Litva na javnoj aukciji prodaje zapušteni nacistički bunker

12.04.2018 u 19:22

Bionic
Reading

Kako bi se vratili u daleku 1939. ne treba vam vremeplov – sve što trebate napraviti je posjetiti Litvu, točnije grad Neringa, gdje se nalazi zapušteni nacistički bunker koji bi se uskoro mogao naći na javnoj aukciji

Ljubitelji neobičnih povijesnih atrakcija na svoju će listu uskoro moći dodati još jednu nezaobilaznu lokaciju. Riječ je o bivšem nacističkom bunkeru, smještenom u šumi nedaleko grada Neringa u Litvi. A da stvar bude zanimljivija – lokalne vlasti odlučile su zapušteni bunker prodati, prenosi Russia Today.

Kompleks su izgradili njemački nacisti neposredno prije početka Drugog svjetskog rata, a povjesničar Yuri Melkonov za Ruply objašnjava kako bunker ondje stoji potpuno netaknut više od 25 godina te zajedno s drvećem koje je prodrlo u betonsku konstrukciju čini posve jedinstvenu apokaliptičnu vizuru.

Bunker kružnog rasporeda sa otvorom u sredini sastoji se od desetak soba smještenih ispod i iznad zemlje te je prekriven drvećem i mahovinom, dok su zidovi išarani grafitima, što ga čini izvrsnom lokacijom za filmske setove ili jednostavno zanimljivim mjestom za avanturiste.

Unutar bunkera mogu se vidjeti i bivša zapovjedna mjesta te protuzrakoplovne platforme.

Budući da je litvanska vlada objavila kako nije u financijskoj mogućnosti održavati kompleks, on će se uskoro naći na javnoj aukciji. Prema procjenama lokalnih vlasti, adaptacija objekta koštala bi otprilike milijun eura. Tako bi turistički i povijesni potencijal starog nacističkog bunkera uskoro mogao vratiti neki privatni investitor.