objavio cbs

[VIDEO] Kako je ruski avion oborio američki dron? Pogledajte animiranu simulaciju sudara

15.03.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Američki CBS objavio je animiranu simulaciju incidenta nad Crnim morem u kojemu su sudjelovali ruski vojni avion i amerčki dron

Na objavljenoj simulaciji se vidi kako ruski avion prolazi ispod američkog drona i ispušta gorivo, prenosi N1.

Podsjetimo, ruski lovac Su-27 udario je u utorak u propeler američkog vojnog drona “Reaper”, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more.

Američka vojska potvrdila je jučer incident i to da je prisilno oborila dron nakon njega.

Američki dron Reaper i dva ruska mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad međunarodnih voda kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, a nakon toga se jedan od aviona sudario s dronom i tako oštetio njegov stražnji propeler, tvrdi američki dužnosnik upoznat s incidentom.

Inače, SAD koristi bespilotne letjelice Reaper iznad Crnog mora još od prije početka rata, ali zbog naprednih mogućnosti koje nude, smatraju se i idealnim alatom za praćenje kretanja na bojnom polju u Crnom moru.

  • +5
Američki dron kakvog je oborio ruski avion Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sky News dodaje da se dron MQ9 Reaper smatra kontroverznim zbog korištenja u američkim protuterorističkim operacijama diljem svijeta, ali da je to zasigurno jedan od najsmrtonosnijih dronova ikada napravljen.

To je također vrlo vrijedan dron za izviđanje i sadrži puno vrhunske tehnologije za koju SAD ne želi da padne u ruske ruke zbog čega će se, piše Sky News, SAD potruditi da ga što prije vratiti u svoje ruke iz međunarodnih voda.