ZABRINJAVAJUĆI INCIDENTi

Ruski mlažnjaci 'srušili' američki dron, Moskva javlja o drugim oborenim letjelicama: 'Potencijalno opasna eskalacija'

14.03.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Ruski lovac Su-27 presreo je u utorak američki vojni dron MQ-9 "Reaper" i udario u njegov propeler, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more. Istodobno, ruske vlasti objavile su da je jedan dron pao u utorak oko stotinu kilometara od Moskve, nedaleko od plinske kompresorske stanice, te da su još tri letjelice tog tipa srušene u drugim dijelovima Rusije

Dva ruska zrakoplova Su-27 presrela su američki špijunski dron, a jedan od njih se s njim sudario u 7:03 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nekoliko puta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, rekla je američka vojska u priopćenju.

"Naša letjelica MQ-9 je provodila rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ju je presreo i udario ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i gubitkom MQ-9", priopćio je general američkog zrakoplovstva James Hecker, koji nadgleda američke zračne snage u toj regiji.

"Zapravo, ovaj nesiguran i neprofesionalan čin Rusa zamalo je uzrokovao pad obje letjelice."

Turski dron Bayraktar TB-2 Izvor: Profimedia / Autor: Birol BEBEK / AFP / Profimedia

Američka vojska rekla je da je incident slijedio obrazac opasnog ponašanja ruskih pilota koji djeluju u blizini zrakoplova kojima lete SAD i njegovi saveznici, uključujući nad Crnim morem. Crno more nalazi se između Europe i Azije i među ostalim zemljama graniči s Rusijom i Ukrajinom.

Ruska verzija: Bez kontakta

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da njihovi borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji je oboren iznad Crnog mora. Po njihvoj verziji,američki piloti preoštro su manevrirali dronom, što je dovelo do "gubitka visine i sudara MQ-9 s vodom".

"Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom", priopćilo je ministarstvo obrane. Dron je letio prema ruskoj granici s isključenim transponderima, uređajima za bežičnu komunikaciju, priopćilo je ministarstvo.

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o incidentu iznad Crnog mora, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Iako je bilo drugih takvih presretanja ovo je bilo vrijedno pažnje jer je bilo "nesigurno i neprofesionalno" i uzrokovalo je rušenje američke letjelice. Dakle, jedinstveno je u tom pogledu, rekao je Kirby.

"State Department će razgovarati izravno sa svojim ruskim kolegama i izraziti našu zabrinutost zbog ovog nesigurnog i neprofesionalnog presretanja", rekao je.

Moskva: Incidenti na ruskom teritoriju

Nekoliko incidenata s dronovima dogodilo se zadnjih mjeseci na ruskom teritoriju, ponekad jako daleko od bojišnice u Ukrajini, ali ovo je prvi put da se nešto takvo dogodilo u blizini glavnoga grada. Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobiov rekao je da je dron pao nedaleko od naselja Gubastovo, oko 100 kilometara jugoistočno od Moskve.

"Meta je vjerojatno bilo jedno civilno postrojenje koje nije oštećeno", objavio je na Telegramu. Nije iznio druge pojedinosti, no selo Gubastovo nalazi se u blizini Gazpromove plinske kompresorske stanice. "Nema žrtava, ni štete na tlu", dodao je, ističući da tajna služba FSB i druga "mjerodavna" tijela rade na rješavanju situacije. Regionalno ministarstvo energetike, po agenciji Ria-Novosti, priopćilo je da pad drona nije izazvao "krizu" i da plinska distribucijska mreža "normalno" funkcionira.

Uz to, ruska vojska objavila je u utorak da je tijekom noći srušila dva ukrajinska drona koji su ciljali civilnu infrastrukturu na jugozapadu Rusije.

"Kijevski režim pokušao je napasti dronovima civilnu infrastrukturu u regiji Krasnodar i u Republici Adigeji", priopćilo je rusko ministarstvo obrane. "Dva drona su neutralizirana" a da pritom nije bilo štete, dodalo je.

  • +7
Ruski avion Su-35 Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Vlasti Brjanske oblasti, koja graniči s Ukrajinom, također su jutros objavile da je na njihovu području srušen jedan ukrajinski dron. Pritom nije bilo žrtava ni štete, objavio je na telegramu guverner regije Aleksandar Bogomaz. Ostaci triju dronova pronađeni su uz to u noći na ulicama Belgoroda, rekao je guverner te regije Vjačeslav Gladkov.

Od početka ruske ofenzive u Ukrajini u veljači 2022., naselja i infrastruktura u ruskim regijama koje graniče s tom bivšom sovjetskom republikom bila su meta napada nekoliko puta, osobito dronovima, što je Moskva pripisala ukrajinskoj vojsci. U napadima je često bilo ljudskih žrtava. I nekoliko ruskih zračnih baza, neke stotinama kilometara daleko od bojišnice, bilo je pogođeno ukrajinskim dronovima, po Moskvi. Potkraj prosinca, ruska vojska objavila je da su trojica ruskih vojnika poginula od ostataka ukrajinskog drona srušenog dok se približavao zračnoj bazi u Saratovskoj oblasti, 500 kilometara od ukrajinske granice.