POVIJESNA DILEMA

[VIDEO] Je li konačno riješen misterij nultog pacijenta zaraženog AIDS-om? Poznati mikrobiolog tvrdi da je u pitanju belgijski ili francuski vojnik koji se zarazio u Africi još u I. svjetskom ratu!

07.02.2021 u 20:10

Bionic
Reading

Poznati kanadski mikrobiolog i svjetski priznati stručnjak za AIDS Jacques Pépin u svojoj najnovijoj knjizi 'Porijeklo AIDS-a' otkriva kako je HIV najvjerojatnije prešao s čimpanza na ljude zbog izgladnjelog vojnika iz Prvog svjetskog rata koji je bio prisiljen loviti životinje radi hrane

Prema Jacquesu Pépinu, nepoznati nulti pacijent bio je dio snaga sačinjenih od 1600 belgijskih i francuskih vojnika koji su, s pridruženih 4000 pripadnika afričkih pomoćnih snaga, putovali od Leopoldvillea u tadašnjem Belgijskom Kongu do udaljene ispostave u Kamerunu.

Pépin, profesor na Odjelu za mikrobiologiju i zarazne bolesti na Sveučilištu Sherbrooke u kanadskom Quebecu, u svojoj intrigantnoj hipotezi ističe da je nulti pacijent najvjerojatnije zaražen nakon što je pojeo podvrstu obične čimpanze (Pan troglodytes troglodytes) zaražene simijanskim T-limfotropnim virusom koji se smatra pretečom HIV-a, odnosno virusa humane imunodeficijencije koji uzrokuje AIDS.

Kanadski znanstvenik je u prvom izdanju svoje knjige iz 2011. godine postavio teoriju kako je HIV prešao s čimpanza na ljude nakon što je 1921. godine jedna od njih ozlijedila afričkog lovca. Virus se, prema Pépinu, potom proširio svijetom kolonizacijom, prostitucijom i lošim javnozdravstvenim kampanjama u kojima su izostali danas uobičajeni sigurnosni protokoli poput zabrane dijeljenja igala.

U drugom izdanju svoje knjige, objavljenom krajem siječnja, Pépin se oslanja na istraživanja u medicinskim arhivima u Europi i Africi, sugerirajući da nulti pacijent nije bio lokalni lovac, već izgladnjeli vojnik iz Prvog svjetskog rata, prisiljen loviti čimpanze radi hrane nakon što je njegova postrojba zapela bez zaliha u zabačenoj šumi oko Moloundoua u Kamerunu.

'Netko bi mogao reći da je razumijevanje prošlosti nevažno, no mi imamo moralnu obavezu prema milijunima ljudi koji su umrli ili će umrijeti od ove bolesti. Valja napomenuti da su ovoj pošasti pogodovale ili su čak uzrokovane ljudskom intervencijom; kolonizacijom, urbanizacijom i loše odrađenim dobronamjernim kampanjama javnog zdravstva', zapisao je u uvodu Pépin, a prenose svjetski mediji.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je retrovirus koji uzrokuje stečeni sindrom imunodeficijencije (AIDS), odnosno to da imunološki sustav počinje slabjeti dovodeći do po život opasnih infekcija. Virusi slični HIV-u do sada su pronađeni kod mnogih primata, što je dovelo do hipoteze da su oni njihov prirodni rezervoar.

Virus koji uzrokuje AIDS počeo se znanstveno istraživati 1981. godine, kada je skupina homoseksualaca u SAD-u počela umirati oboljevši od virulentne upale pluća. Od tada je HIV ubio 33 milijuna i zarazio gotovo 76 milijuna ljudi. Među zaraženima i dalje dominiraju muškarci (86 posto), a najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 44 godine.

Prošlo je 40 godina od masovne pojave AIDS-a, no njegovo porijeklo i dalje zbunjuje liječnike, znanstvenike i pacijente. Profesor Jacques Pépin i njegov kolega Lukas Engelmannas raspravljaju o porijeklu te bolesti Izvor: tportal.hr / Autor: Cambridge University Press - Academic