PRORAČUNSKA SREDSTVA

[VIDEO] Japan već osmu godinu povećava arsenal, evo na koje oružje namjerava potrošiti 50 milijardi dolara

02.09.2019 u 19:08

Bionic
Reading

U jeku geopolitičkih tenzija koje se već neko vrijeme odvijaju na Dalekom istoku japansko ministarstvo obrane zatražilo je prošlog petka, već osmu godinu zaredom, povećanje budžeta za iduću fiskalnu godinu uvećanu za 1,2 posto u odnosu na prošlu. Tportal donosi na što će sve ministarstvo obrane potrošiti 50,5 milijardi dolara ukoliko japanski parlament usvoji proračun

Većina zahtjeva za obrambeni proračun odnosi se na troškove povezane s američkim vojnim snagama smještenim u Japanu, točnije za troškove održavanja vojnih vježbi te održavanje već izgrađenih i izgradnju novih vojnih objekata, dok je 1,9 milijardi dolara zatraženo za plaće japanskih državljana zaposlenih u američkoj vojsci.

Najviše izdataka, konkretno, traži japansko ratno zrakoplovstvo te zahtijeva 1,08 milijardi dolara za kupnju eskadrile Lockheed Martinovih višenamjenskih lovaca tipa F-35B koji imaju mogućnost okomitog polijetanja i slijetanja, iako se kod tog zrakoplova pete generacije za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve koristi inačica s kratkom uzletno-sletnom stazom polijetanja s okomitim slijetanjem.

Uz to, traži se nabava šest zračnih cisterni za opskrbu gorivom u zraku tipa Boeing KC-46A Pegasus, čija je vrijednost procijenjena na 1,05 milijardi dolara.

Japan kupuje 100 borbenih F-35 Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military Today

Prema planu japanskog ministarstva obrane, ratno zrakoplovstvo Zemlje Izlazećeg Sunca predstojećih pet godina planira nabaviti 18 od ukupno 42 primjerka zrakoplova F-35B koji bi trebali djelovati s dva nova razarača klase Izumo što služe kao nosači helikoptera i imaju sletno-poletnu palubu dugačku čak 250 metara, čime uvelike podsjećaju na nosače aviona. Prema srednjoročnom obrambenom planu, kostur lovačke komponente trebalo bi činiti čak 105 aparata tipa F-35A, čija je nabava u tijeku.

Nabava Boeingovih zračnih tankera pak odstupa od uobičajene procedure jer je japansko ministarstvo obrane u proračunskom zahtjevu predložilo serijsku kupnju četiri letjelice, što bi rezultiralo uštedom od 100 milijuna dolara, a kojom bi se pokrilo financiranje ranije nabavljenih četiri aviona tog tipa.

KC-46A Pegasus Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S. Defense System

Ministarstvo obrane zatražilo je dodatnih 284 milijuna dolara za više američkih presretača balističkih raketa tipa Raytheon SM-3 Block IIA te 654 milijuna dolara za drugu podmornicu klase Soryu. Ukoliko proračun prođe, domaći predstavnik obrambene industrije Kawasaki Heavy Industries moći će nastaviti s održavanjem proizvodne linije zrakoplova jer bi u tom slučaju ministarstvo zatražilo sredstva za kupnju još tri protupodmornička zrakoplova P-1 te šest transportnih zrakoplova C-2.

Japansko ministarstvo obrane traži novac i za 33 borbena vozila te sedam novorazvijenih haubica s pogonom na sva četiri kotača i cijevima kalibra od 155 milimetara. Također se traže sredstva za razvoj elektroničkih obrambenih sustava domaće proizvodnje.

Kawasaki P-1 Izvor: Društvene mreže / Autor: KNIGHT FLIGHT VIDEO

Sljedeća fiskalna godina u Japanu počinje 1. travnja 2020., a traženi obrambeni proračun nije nužno konačni iznos koji će odobriti tamošnje ministarstvo financija.

Kawasaki C-2 Izvor: Društvene mreže / Autor: DTV