sigurnosna prijetnja

Japan: Južna Koreja odustaje od saveza, ne shvaćajući sjevernokorejsku prijetnju

23.08.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Japanski ministar obrane Takeshi Iwaya rekao je u petak da je južnokorejska odluka da dokonča savez za razmjenu obavještajnih informacija žaljenja vrijedna i pokazuje da ne uvažava sve veću sigurnosnu prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja

Južna Koreja službeno je obavijestila Japan u petak o svojoj odluci da odbaci sporazum o razmjeni obavještajnih informacija, čime se dalje zatežu odnosi u jeku spora o Južnokorejcima koji su bili na prisilnom radu za vrijeme japanske okupacije Koreje.

"Sjevernokorejski ponovljeni testovi s projektilima prijete nacionalnoj sigurnosti, pa je suradnja između Japana i Južne Koreje i s SAD-om ključna", rekao je Iwaya novinarima.

"Snažno ih pozivamo da donesu mudru odluku", istaknuo je.

Veze između istočnoazijskih susjeda, oboje važnih američkih saveznika, već su pale na najnižu razinu prije južnokorejske odluke da dokonča sporazum o općoj sigurnosti vojnih informacija (GSOMIA).

Spor zbog prisilnih radnika također se prenio na trgovinu, jer je Japan nametnuo ograničenja na izvoz poluvodiča Južnoj Koreji i uklonio ih s popisa država kojima daje preferencijalne trgovačke uvjete.

U sklopu GSOMIA-e, koji se trebao automatski obnoviti u subotu, dvije zemlje razmjenjivale su informacije o prijetnji koju predstavljaju sjevernokorejski projektili i nuklearni programi.