PRESRETANJE PROJEKTILA

[VIDEO] Izrael testirao izvanredno snažni laserski obrambeni sustav

14.04.2022 u 18:13

Bionic
Reading

Izvanredno snažni laserski obrambeni sustav prvi put je bio testiran na presretanje dronova, projektila i drugih zračnih prijetnji, objavilo je u četvrtak izraelsko ministarstvo obrane

Izrael je ubrzao razvoj laserskih presretača u sklopu plana uvođenja novih vojnih tehnologija i radi rezanja visokih troškova aktualnih sustava za rušenje dolazećih projektila.

"Laser je revolucionaran jer je riječ o sustavu kojim se lako barata, a ima i velike ekonomske prednosti", rekao je brigadni general Yaniv Rotem iz Odjela za obrambeno istraživanje i razvoj u ministarstvu obrane

"Naš je plan stacionirati višestruke laserske transmitere duž izraelske granice u idućem desetljeću", rekao je.

"Laserski sustav bio je sposoban presresti dronove, rakete i protutenkovske projektile u više scenarija", navodi ministarstvo.

Presretači će se koristiti laserima kako bi rušili dolazeće dronove ili rakete kojima se najradije koriste gerilske skupine koje uživaju podršku Irana, rekli su izraelski vojni izvori.

Kada postane operativan, Izrael će laserski presretački sustav rasporediti prvo na jugu gdje su izraelski gradovi redovito na udaru raketa koje ispaljuje Hamas, ali i druge militantne skupine u Gazi.