četiri godine nakon nesreće

[VIDEO] Istražitelji uvjereni da je pilot malezijskog zrakoplova namjerno survao avion u ocean, evo što ga je razotkrilo

14.05.2018 u 15:45

Bionic
Reading

Zrakoplovni stručnjaci specijalizirani za avionske nesreće sve su više uvjereni kako je za nestanak malezijskog Boeinga 777 na letu MH370 prije četiri godine kriv pilot te da su putnici poginuli tijekom spuštanja tlaka u samoj letjelici

Jedan od zastupnika rodbine žrtava, odvjetnik John Dawson smatra kako prikupljeni dokazi neosporno ukazuju da je za nestanak putničkog zrakoplova na letu od Kuala Lumpura do Pekinga odgovoran kapetan zrakoplova.

'Pilot koji je upravljao letom MH370 skrenuo je avion s rute. Dokazi čvrsto ukazuju kako je u nesreću bila upletena upravo posada. Tlak je u avionu bio poremećen i putnici su se ugušili. Bilo je to pomno planirano ubojstvo s predumišljajem, a tijela nikada nisu pronađena', pojasnio je Dawson.

Istražitelji koji još uvijek pokušavaju utvrditi razloge nestanaka leta MH370 vjeruju kako je za tragediju odgovoran pilot Malaysia Airlinesa koji je, prema njihovom mišljenju, isplanirao ubojstvo 239 putnika i članova posade.

Larry Vance, nekadašnji istražitelj kanadske vladine agencije za promet i sigurnost kazao je da su stručnjaci sve više suglasni s teorijom kako je za tragediju odgovoran pilot Zaharie Amhad Shah.

Posebna emisija o nestanku malezijskog zrakoplova Izvor: Društvene mreže / Autor: 60 Minutes Australia

S Vanceom se slaže i Simon Hardy, kapetan i instruktor za Boeing 777 koji naglašava kako je Shaha razotkrilo nenajavljeno prelijetanje rodnog Penanga što je protumačeno kao 'emotivni oproštaj' prije nego što je pilot survao letjelicu u južni Indijski ocean.

Hardy je, također, podsjetio kako je tijekom istrage utvrđeno da je Shah namjerno isključivo transpondere prilikom prolaska na unaprijed određenoj ruti, a kako bi pokušao zametnuti trag.

'Ukoliko biste od mene zatražili da avion kojim upravljam nestane s radara, učinio bih isto što je napravio i Shah', kazao je Hardy u posebnoj televizijskoj emisiji u kojoj je rekonstruirana tragedija.

Potraga za nestalim malezijskim zrakoplovom Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Valja podsjetiti kako su još 2016. australske vlasti zaključile da je pilot najvjerojatnije planirao ovaj događaj koji uvelike podsjeća na slučaj iz 2015. kada je kopilot Germanwingsa Andreas Guenter Lubitz preuzeo kontrolu nad avionom i namjerno započeo spuštanje koje je završilo udarom u Alpe i smrću 150 putnika i članova posade.

>>> Malezijski zrakoplov MH370 zagonetka i godinu od nestanka

Inače, malezijska vlada sklopila je ugovor s teksaškom tvrtkom Ocean Infinity koja je započela potragu za avionom krajem siječnja ove godine. Istražitelji, pak, ističu kako postoji 85% šansi za pronalazak olupine u potrazi koja bi se trebala okončati sredinom idućeg mjeseca.