PROFESOR BIO U PRAVU

Otkriće misteriozno nestalog aviona predviđeno prije godinu dana

06.08.2015 u 12:10

Bionic
Reading

Model oceanografa Charithe Pattiaratchija predvidio je još prije godinu dana da bi dijelovi misteriozno nestalog malezijskog zrakoplova na letu MH370 s vremenom mogli stići do Reuniona i Madagaskara

Nedavno otkriće dijela krila zrakoplova Boeinga 777, istog tipa kojeg je bio i malezijski, na obalama otoka pod francuskom vlasti potvrdilo je najave australskog profesora.

Ostaci su pronađeni na drugoj strani oceana i to oceana nad kojim zrakoplov uopće nije trebao letjeti! Kako je to moguće?

Prije svega važno je podsjetiti da su istraživanja podataka različitih radara pokazala da nestali avion nije letio planiranom rutom od Kuala Lumpura do Pekinga preko Južnog kineskog mora u kojem su u ožujku 2014. provedene prve akcije potrage i spašavanja. Naprotiv, utvrđeno je da je, nakon što je komunikacija između instrumenata na Boeingu i kontrolora leta prekinuta, naglo promijenio smjer i završio negdje u vodama zapadno od Australije. Posljednji kontakti koje su radari zabilježili locirali su ga oko 370 km sjeverozapadno od malezijskog grada Penanga u istočnom dijelu Indijskog oceana.

Na temelju tih informacija oceanografi s University of Western Australia napravili su kartu na kojoj su ucrtali nekoliko mogućih mjesta pada zrakoplova na kojem je bilo 239 putnika i članova posade. Na njoj su također simulirali kretanje struja i ostataka zrakoplova kroz različita razdoblja nakon pada.

'Predvidjeli smo to još prije 12 mjeseci', rekao je prof. Pattiaratchi nakon pronalska zakrilaca na Reunionu.

'Na Madagaskar će vrlo vjerojatno stići puno ostataka jer je njegova površina mnogo veća', dodao je.

Réunion se nalazi oko 700 kilometara istočno od Madagaskara i 200 kilometara jugozapadno od Mauricijusa. Prema australskom modelu iste struje koje su naplavile dio krila na Reunion u naredna dva tjedna trebale bi donijeti još ostataka do Madagaskara.

Kako je moglo izgledati kretanje struja i ostataka zrakoplova prema tom modelu možete zorno vidjeti na odličnoj animaciji koju je objavio New York Times.

Policija također istražuje kofer koji se nedavno nasukao na obale naselja Saint Andrea na Reunionu. No Pattiaratchi sumnja da je on stigao s leta MH370 jer bi prtljaga teško preživjela toliko dugo putovanje morem.

Samoubojstvo, terorizam ili?

Ako francuske analize pronađenih zakrilaca potvrde da su pripadala nestalom zrakoplovu, misterij njegove sudbine bit će riješen. Bit će jasno da je pao u more. To će također potvrditi predviđanja fizičara koji su na temelju zabilježenih satelitskih signala izračunali Dopplerov efekt (pojava u kojoj se valovi sabijaju u smjeru kretanja, a razvlače u suprotnom smjeru) te odredili smjer kretanja zrakoplova i zaključili da je pao u vodama zapadno od Australije.

No sve to još uvijek neće razjasniti zašto je pilot tako drastično promijenio rutu leta. Prema nekim teorijama Zaharie Ahmad Shah svjesno je srušio zrakoplov kako bi počinio samoubojstvo. U skladu s tim scenarijem on je prije samoubilačkog čina još jednom, iz emocionalnih razloga, posljednji put preletio iznad rodnog Penanga. No neki stručnjaci sumnjaju u ovu tezu jer nije jasno zašto bi čovjek koji se planira ubiti letio toliko dugo i toliko daleko. Ista dvojba vrijedi i za teoriju o mogućem terorističkom napadu. Misterij bi eventualno mogla riješiti crna kutija. Naime postoji neka mala nada da bi nakon dijelova zrakoplova i ona mogla biti locirana.