UOČI BOŽIĆA

[VIDEO] Hrvatski vojnici poslali božićnu čestitku iz mirovnih misija

24.12.2022 u 15:53

Bionic
Reading

Uoči Božića hrvatski vojnici koji se nalaze na međunarodnim misijama poslali su građankama i građanima Hrvatske čestitku putem videa

'Drage građanke i građani Republike Hrvatske, neka vam ovo božićno razdoblje bude ispunjeno radošću i dobrotom. Božić je naš blagdan radosti jer nam ususret dolazi Bog. Čestit Božić i sretnu i uspješnu 2023. godinu',poruka je pripadnika 1. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane budnosti u Mađarskoj.

Najljepše želje uputili su i pripadnici 38. HRVCON-a koji se nalaze u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo, kao i pripadnici 8. HRVCON-a u NATO-ovoj misiji u Iraku (HRVCON NMI).

Pripadnici 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo u subotu su posjetili župu sv. Nikole u Janjevu, gdje su nakon misnog slavlja podijelili božićne darove djeci, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Osim darova djeci predškolskog i školskog uzrasta, prikupljena je značajna donacija u hrani i napitcima, koja je u ime 38. HRVCON KFOR uručena don Mateju Paliću.

'Drago nam je da smo ovom malom gestom razveselili djecu i stanovnike Janjeva i uljepšati im ove blagdane. U ovo izazovno vrijeme važno je biti solidaran i pomagati drugima. Hrvatska vojska bila je i uvijek će biti solidarna te će dijeliti sudbinu s onima kojima je pomoć najpotrebnija', poručio je zapovjednik 38. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR brigadir Marko Pulić, prenosi Hina.

Hrvatska manjina u Janjevu u Republici Kosovo, najstarija je hrvatska dijaspora. Janjevci potječu od trgovaca i rudara iz Dubrovnika i obližnje Bosne i Hercegovine, koji su se tijekom 14. stoljeća naselili na Kosovo. Katoličku vjeru i hrvatski identitet su uspjeli zadržati tijekom stoljeća. Zvono Crkve svetog Nikole iz 1368. godine smatra se drugim najstarijim zvonom u Hrvata.