pismo jandrokoviću

[VIDEO] Glasovac zbog Prkačina i Zekanovića traži dodatno sankcioniranje seksističkih ispada u Saboru

14.07.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac (SDP) zatražila je u četvrtak od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da sazove hitnu sjednicu Predsjedništva kako bi se raspravili i sankcionirali recentni seksistički ispadi pojedinih zastupnika prema kolegicama u Saboru

Glasovac je u dopisu šefu parlamenta navela da je riječ o neprihvatljivim konkretnim recentnim istupima zastupnika Domovinskog pokreta Ante Prkačina i nezavisnog Hrvoja Zekanovića.

"U svojim istupima su divljački verbalno napali zastupnice Zeleno-lijevog bloka Uršu Raukar Gamulin i Sandru Benčić te gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček. Oba verbalna napada bila su izrazito obilježena seksističkim pristupom i uvredama čija je osnova bila upravo u rodnoj pripadnosti gospođa Raukar Gamulin, Benčić i Ikić Baniček", istaknula je Glasovac.

Ocijenila je da je reakcija predsjedavajućih plenarnom sjednicom bila mlaka, neprimjerena i duboko pogrešna, s obzirom na to da su HDZ-ovi potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Ante Sanader dopustili da se takav govor nastavi, a izrečena opomena bila je upućena ne samo zastupnicima Prkačinu i Zekanoviću, nego i žrtvama njihovih brutalnih ispada.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Predlažem da se na sjednici Predsjedništva striktno i nedvosmisleno utvrdi da se u ovakvim situacijama primjenjuje članak 240. stavak 4. Poslovnika Hrvatskoga sabora koji glasi: Opomena s oduzimanjem riječi izreći će se zastupniku i kada poziva na nasilje ili mržnju, odnosno kada vrijeđa hrvatski narod, vjerske, nacionalne i druge zajednice, spolne, rodne i druge skupine te strane države i međunarodne organizacije i njihove predstavnike", navela je Glasovac.