nova stranica

[VIDEO/FOTO] Završena sjednica Glavnog odbora SDP-a; Grbin poručio: Što se mene tiče podjele u stranci su gotove, čeka nas puno posla

10.10.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Nakon konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDP-a u subotu, predsjednik Peđa Grbin kojemu su jednoglasno prošli svi prijedlozi za novo vodstvo stranke, kazao je da su za njega podjele u SDP-u gotove te poručio da ih sada čeka puno posla.

“Što se mene tiče, podjele su gotove i bile su gotove još prošlu subotu. Današnja sjednica Glavnog odbora je pokazala da je to apsolutno većinsko mišljenje svih članica i članova SDP-a. A sada je pred nama puno posla. Vlada je napokon, nakon naših pritisaka odlučila pokrenuti javno savjetovanje o Nacionalnoj razvojnoj strategiji. Nakon naših pritisaka Vlada je u javnu raspravu pustila uvod nacrt uvodne rasprave za Ovršni zakon. Imamo istražna povjerenstva i interpelacije, dakle, od sada fokus SDP-a je isključivo i jedino na politici, na sadržaju i onoga zbog čega su nas građanke i građani birali u Sabor”, naglasio je Grbin.

Nakon sjednice koja je trajala nešto manje od sat vremena Grbin je rekao: "Najavljivao sam da će na sjednici Glavnog odbora biti dobro i, kao što sam najavljivao, tako je i bilo".

Ostaje još rasprava oko nekih rješenja u Klubu zastupnika i o tome najprije razgovor s kolegicama i kolegama u Klubu, a onda ćemo o tome obavijestiti javnost, rekao je Grbin. Dodao je i da će napraviti ono što misli da je ispravno i dobro i da je "zdravo rješenje" te da uopće ne razmišlja o mogućnosti da Klub zastupnike ponovno odbije njegove prijedloge kadrovskih promjena u Saboru, uvjeren da će proći.

Stranka i članice i članovi poslali su poruku - dosta je sukoba, idemo raditi. Ja sam uvjeren da su tu poruku sve kolegice i kolege u SDP-u čuli. Svaki dan dobivam poruke od članstva da je dosta svađa i da idemo raditi ono za što su nas izabrali. Prije Glavnog odbora sam bio uvjeren da će sve biti u redu i tu ideju i energiju ne gubim ni sada, pojasnio je šef SDP-a zašto je uvjeren da će mu u drugom pokušaju proći kadrovski prijedlog u Klubu.

  • +41
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Grbin nije htio iznositi detalje sa zatvorene rasprave na Glavnom odboru pa ni potvrditi da je njegov prethodnik Davor Bernardić govorio o postignućima u svom mandatu, a zatim dao podršku članstvu i napustio sjednicu. Za predsjednicu Glavnog odbora, na prijedlog Grbina, izabrana je Marija Lugarić, a za potpredsjednike Vili Bassanesse, gradonačelnik Umaga i Ante Bilić, gradonačelnik Trogira.

Novi glavni tajnik je Vedran Babić, za poslovnog direktora izabran je Igor Cigula, za šefa Poslovnog odbora Boris Lalovac, a za predsjednika Statutarne komisije Mijo Kladović. Grbin je potvrdio da je novi glavni tajnik Vedran Babić podmirio dug za članarinu u iznosu od navodno 30 tisuća kuna, jer je, kaže, podmirenje duga bio uvjet za bilo koju kandidaturu.

Sjednica je prošla u mirno, u jako dobroj atmosferi i time razočaravamo one koji su se nadali drugačijem ishodu, kazala je čelnica Glavnog odbora Marija Lugarić. Dolazeći na sjednicu Glavnog odbora, na kojoj se nije zadržao do kraja, bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je ranije izjavio da nije vođa pobune protiv Grbina te da treba razgovarati, izjavio je da poziva na dijalog i zajedništvo jer je to SDP-u izrazito potrebno.

"Ni u ludilu ne želim da novi predsjednik SDP-a prolazi ono što sam ja prolazio zadnje četiri godine. Prema tome, ima moju podršku za rad i tako ću se ponašati", poručio je Bernardić. I donedavni v.d. predsjednika Zlatko Komadina novinarima je kazao da mu nije žao što je predsjednik SDP-a sada kandidat kojeg nije podržao. “Nije mi žao, moja poruka mojim kolegama je: 'Ne čini drugom ono što ne želiš da čine tebi’. Onda će biti dobro'", naglasio je Komadina. Ocijenio je da u stranci nedostaje komunikacije i da će sve biti u redu kada se uspostavi dijalog.

Ustvrdio je da je "svako vodstvo SDP-a potrajalo, pa će i ovo", dodavši da je SDP takav da je malo nestašan u početku, a poslije se stabilizira.