Dani sjećanja

[VIDEO/FOTO] Za Vukovar i Škabrnju svijeće gore u cijeloj Hrvatskoj

17.11.2020 u 19:08

Bionic
Reading

Hrvatska se s tugom i ponosom prisjeća najtežih dana u svojoj neovisnosti - žrtve Vukovara i Škabrnje. Dani sjećanja na žrtvu Vukovara počinju večeras paljenjem svijeća i misom kod vukovarske bolnice u 19 sati. Za Vukovar i Škabrnju svijeće gore i u cijeloj Hrvatskoj

Uz zagrebačku Vukovarsku ulicu, uz sjeverni i južni kolnički trak zapaljeno je tisuće lampaša. Ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu lampašima je ispisano ime grada Vukovara, napravljen križ od lampiona uz veliku dvometarsku svijeću u sredini. Svijeća je zapaljena "Vukovarskim svjetlom mira", javlja HRT.

VIDEO: Ivica Galović/PIXSELL

Premijer: Gledajmo naprijed u duhu pomirbe i suradnje

U Vukovar je došao i premijer Andrej Plenković. Posjetio je tvornicu Borovo i položio vijenac kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima. Ovo je četvrto desetljeće hrvatske demokracije i važno je da uz očuvanje digniteta Domovinskog rata i poštovanje žrtve hrvatskih branitelja - svi skupa gledamo naprijed u duhu pomirbe i suradnje, poručio je premijer. Izrazio je nadu da će sutra u Vukovaru, s obzirom na epidemiju koronavirusa, sve proći u redu.

  • +79
Lampioni za Vukovar i Škabrnju diljem Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Apel majki: Gdje su naši najmiliji?

Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru ruže su položili i svijeće zapalili članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Na popisu zatočenih i nestalih još su imena 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih iz Vukovara i prigradskih naselja te imena onih koji su se pokušali probiti iz neprijateljskog obruča, kada im se gubi trag na području Petrovaca, Marinaca i drugih naselja na vukovarskom području.

Video: Marko Lukunić/PIXSELL

Po riječima Ljiljane Alvir, i dalje je jako teško doći do bilo kakve informacije o nestalim osobama te o grobnim mjestima i grobnicama. "Još uvijek oni koji žive tu, a znaju, ne govore. Mi kao obitelji uvijek računamo na njihovu savjest, ali i oni umiru kao i naši ljudi, a informacije ne dolaze", rekla je Alvir.

- Uvijek se bojim kad hodam po Vukovaru i okolici da stanem na mjestu gdje je on ubijen, jer ipak je ova zemlja natopljena krvlju, priča jedna majka. Majke poručuju kako su svi oni za koje su danas položile ruže - dali život za zajedništvo i našu budućnost.

  • +4
Vodotoranj Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL