C-295

[VIDEO/FOTO] Vojska Srbije nabavlja nove transportere koje su kao rizične odbacili Amerikanci, ovo su njihove karakteristike

17.10.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović najavio je početkom tjedna da uskoro očekuje potpisivanje ugovora sa Španjolskom o kupovini dva transportna aviona C-295 proizvedena u Airbusovu proizvodnom pogonu u Sevilli. Riječ je o poprilično pristupačnim višenamjenskim transportnim zrakoplovima, a tportal donosi sve karakteristike letjelice koja se koristi ili će se tek koristiti u tridesetak zemalja širom svijeta

Prvi koraci u kupovini Airbusovih transportera dogovoreni su na beogradskom Sajmu naoružanja i vojne tehnike Partner 2021 između srbijanskog ministra Stefanovića i direktora za naoružanje španjolskog ministarstva obrane, admirala Santiaga Ramona Gonzalesa Gomeza, a prema najavama, potpisivanje ugovora o kupnji dva primjerka zakazano je za početak iduće godine.

Dvomotorni C-295 nasljednik je uspješnog transportnog aviona CN-235 španjolsko-indonezijske proizvodnje, a prema planu srbijanskog ministarstva obrane, trebao bi naslijediti jedina dva preostala transportera sovjetske proizvodnje An-26 u sastavu Vojske Srbije.

Za razliku od svojeg prethodnika, C-295 ima 50 posto veći kapacitet utovara i nove Pratt & Whitneyeve motore 127G pokretane električnom energijom iz akumulatora, čime se osigurava autonomija aviona pri djelovanju s neuređenih uzletišta ili iz baza bez odgovarajuće infrastrukture.

  • +6
C-295 Izvor: Profimedia / Autor: Gordon Zammit / Alamy / Alamy / Profimedia

Posadu aviona čine dva člana; pilot i inženjer leta, a najveća brzina iznosi mu 576 kilometara na sat. Dolet s opterećenjem od 4,5 tona je 4300 kilometara, a najveća visina leta je 7620 metara.

>>> [VIDEO/FOTO] Regionalna utrka u naoružanju: Vučić objavio šoping listu oružja; nabavlja sustave PZO-a, helikoptere i borbeno vozilo nazvano po poznatom novinaru

Kokpit transportera je u potpunosti digitaliziran i ima velike višenamjenske prikaznike prilagođene upotrebi naočala za noćno motrenje. Tu je i dvostruki sustav upravljanja radi povećanja vjerojatnosti preživljavanja uslijed kvara ili oštećenja. Avion posjeduje modularni balistički oklop za zaštitu posade od lakog naoružanja sa zemlje, a ugrađen je i sustav za ometanje infracrvenih sustava za navođenje projektila zemlja-zrak i zrak-zrak u proizvodnji španjolske tvrtke Indre.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Burevestnik

Avion C-295 ima širok spektar transportnih usluga pa može prevesti 71 vojnika ili 24 ozlijeđene osobe za potrebe medicinskog prijevoza. Također može prevesti tri avionska motora EJ200 koji pokreću Eurofightere ili tri laka vojna vozila. Uz to, ima mogućnost 12-satnog izviđanja pomorskog terena, no taj segment nije na 'radaru' Vojske Srbije iz znanog razloga.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dung Tran Military

Dosad je proizvedeno stotinjak primjeraka ovog tipa aviona i koriste ga ratna zrakoplovstva Alžira, Angole, Bangladeša, Brazila, Burkine Faso, Čilea, Češke, Ekvadora, Egipta, Ekvatorijalne Gvineje, Filipina, Finske, Gane, Indije, Indonezije, Irske, Jordana, Kanade, Kolumbije, Kazahstana, Malija, Meksika, Obale Bjelokosti, Omana, Poljske, Portugala, Saudijske Arabije, Španjolske, Tajlanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Uzbekistana i Vijetnama.

C-295 je 2007. ponuđen i američkom ratnom zrakoplovstvu, ali je odbijen s obrazloženjem da predstavlja visok rizik pri letovima na velikim udaljenostima i visinama.