C-27J SPARTAN

[VIDEO/FOTO] Ovo je transporter koji Slovenija namjerava kupiti zbog negativnih iskustava tijekom pandemije

26.01.2021 u 06:53

Bionic
Reading

Slovenija bi uskoro trebala kupiti transportni zrakoplov Alenia C-27J Spartan talijanskog proizvođača Leonardo koji bi naše susjede učinio neovisnijima u pružanju zračnog prijevoza za vlastite potrebe, a što se pokazalo kao nedostatak, osobito tijekom izbijanja pandemije koronavirusa, kada je službena Ljubljana bila ovisna o drugim prijevoznicama za evakuaciju svojih građana iz inozemstva i prevoženje zaštitne opreme. Evo o kakvom je zrakoplovu riječ

Uvidjevši kronični nedostatak srednjih transportnih zrakoplova unutar ratnog zrakoplovstva potaknut pandemijom, Slovenija je odlučila preko talijanske vlade nabaviti primjerak već dokazanog taktičkog transportnog zrakoplova koji koriste američko ratno zrakoplovstvo, obalna straža i zapovjedništvo za specijalne operacije, ali i još 13 ratnih zrakoplovstava u svijetu.

Nakon ispitivanja dva tipa taktičkih transportnih zrakoplova izbor slovenskog ministarstva obrane pao je na Spartan jer može prevesti 60 ljudi ili 11,6 tona tereta do 5852 kilometara. Riječ je o avionu koji je interoperabilan s američkim C-130 Hercules, najrasprostranjenijim transporterom na svijetu, a kako ima veći dolet i produktivnost od konkurencije, Spartan predstavlja najbolji izbor za tzv. mala ratna zrakoplovstva.

Spartan ima identičnu opremu, prostor za teret, kokpit i elektroničke sustave kao Hercules. Za utovar tereta koristi se hidraulična rampa koja omogućava brzo djelovanje. Za vrijeme leta s rampe je moguće spuštati teret s malih visina pri brzini od 200 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Leonardo Company

U teretni prostor stane 36 ranjeničkih nosila plus šest članova pratećeg osoblja. Padobranci, njih 46, mogu skakati s rampe ili kroz bočna vrata s obje strane, a prema talijanskim standardima, u tovarnom prostoru može se smjestiti 63 vojnika ako uključimo tročlanu posadu.

Spartan pokreću dva Rollce-Royceova turbopropelerska motora s po 4649 konjskih snaga, osiguravajući maksimalnu poletnu težinu od 31,8 tona. Maksimalna brzina transportera je 602 kilometara na sat, a plafon 9150 metara. Za polijetanje koristi kratku stazu dužine 410 metara dok mu dolet s maksimalnim teretom iznosi 2150 kilometara. Avionika je digitalna i gotovo je u potpunosti američke proizvodnje kao i kod Herculesa.

  • +6
C-27J Spartan Izvor: EPA / Autor: ROBERT GHEMENT

Najnovija verzija zrakoplova ima novi stajni trap, pomoćnu naponsku jedinicu iskoristivu tijekom leta, poboljšane strujne i hidraulične generatore, novi klima-sustav, kao i sustav protiv zaleđivanja te poboljšanu konfiguraciju kokpita, u koju je ugrađena nova avionika. Ta je avionika prilagođena za korištenje u noćnim uvjetima, a ugrađeni su i novi servo uređaji za bolje upravljanje kormilom visine i kormilom pravca. Također je za kompenzaciju snage motora povećan i redizajniran vertikalni stabilizator.

Inače, postupak nabave nastavit će se čim ustavni sud Slovenije ocijeni predloženi zakon o osiguranju sredstava za ulaganje u slovenske oružane snage do 2026. godine.