UBRZAN PROCES

Slovensko ministarstvo obrane zbog pandemije hitno nabavlja transportni avion

29.04.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Slovenija je zbog pandemije koronavirusa pokrenula ubrzani proces nabave transportnog zrakoplova kojim bi se osigurala veća samostalnost i operativna efikasnost u kriznim situacijama

Najavu nabave transportnog zrakoplova objavio je prošlog tjedna tijekom videokonferencije ministara obrane država članica NATO-a slovenski ministar obrane Matej Tonin. Ukazao je na to da se tijekom pandemijske krize jedini transporter u sastavu slovenske vojske odlično pokazao, naglasivši pritom da se Slovenija u doba krize može osloniti isključivo na vlastite resurse, a koji su nedovoljni.

'Ova kriza je pokazala da na kraju sve ovisi o nama i da se u teškim vremenima prvo možete osloniti na sebe. Stoga je sazrela odluka o transportnom avionu kojim će se osigurati veća samostalnost i operativna efikasnost u slučaju ovakvih kriza', izjavio je Tonin, a prenosi slovenska novinska agencija STA.

Tonin je naglasio da je u slovenskom ministarstvu obrane već formirana radna skupina za proces nabave, dok je od glavnog stožera slovenskih oružanih snaga zatražen savjet za najracionalniju opciju, bilo da je riječ o izravnoj nabavci, bilo donaciji saveznika. Pritom je nadodao da se ministarstvo obrane ne želi ograničiti samo na određeni tip zrakoplova te da najprije želi steći uvid u sve mogućnosti koje su Sloveniji na raspolaganju pri nabavi letjelice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: gvlacom

Slovenska vojska u svojem sastavu ima samo jedan transportni avion, a riječ je o dvomotornoj letjelici malog doleta tipa Let L-410UVP-E Turbolet, proizvedenoj u Češkoj. Riječ je o verziji koja ima povećanu površinu krila i repnih površina radi poboljšanih osobina pri uzlijetanju i slijetanju na/s kratkih poletno-sletnih staza (STOL). Poboljšana verzija ima snažnije motore s petokrakim propelerima, dok su na vrhovima krila ugrađeni spremnici za gorivo, čime je povećan dolet zrakoplova.

Uz jedan primjerak Let-410UVP-E, slovenska vojska na raspolaganju ima dva jednomotorna višenamjenska aviona sa karakteristikama STOL, tipa Pilatus PC-6B, no njihova primjena ograničena je zbog premalog prtljažnog prostora.

Slovenija je prije 12 godina namjeravala nabaviti taktički transportni zrakoplov Casa C295 španjolsko-indonezijske proizvodnje, ali je ta nabava propala nakon što su kod tog tipa zamijećeni sigurnosni propusti.