RATNI MARKETING

Ukrajinci prodaju oglasni prostor na projektilima koje bacaju na Ruse. Pogledajte koliko to košta

19.09.2022 u 19:53

Bionic
Reading

Ukrajinski projekt RevengeFor počeo je ovih dana prodavati oglasni prostor koji se nalazi ni manje ni više nego na proturadarskim projektilima AGM-88 HARM, a koje su Kijevu donirali Amerikanci. Projekt jamči da će poruka donatora biti ispisana na projektilu koji će na ruske mete ispaliti ukrajinski MiG-ovi 29, a evo koliko iznosi cijena tog nesvakidašnjeg oglasnog prostora

Jedinstvenu inicijativu prikupljanja sredstava kreirao je ukrajinski vojni portal Militarny u partnerstvu s kijevskom startup tvrtkom Empat i zakladom Come Back Alive. Prema zamisli, zainteresirani pobornik ukrajinske obrane od ruske agresije može kupiti poruku po vlastitom izboru koja će se napisati na HARM, a on će biti ispaljen iz ukrajinskog MiG-a 29 na ruske sustave Pantsir-S i Tor ili sustav protuzračne obrane S-400.

Kako piše portal Militarny, prvu poruku na HARM-u kupio je neidentificirani kupac koji je po cijeni od 10.000 dolara dao napisati frazu 'smrdiš na radar', a koju je flomasterom zapisao pilot ukrajinskog MiG-a 29. Prema snimci koju je objavio Militarny, HARM na kojem je napisana 'motivacijska' poruka ruskom agresoru postavljen je na unutarnji potkrilni nosač na MiG-u. Portal ističe da je antiradarski projektil s porukom već odletio do odabrane mete, premda nije precizirano o kojem se cilju radi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CRUX

Zapadnim vojnim analitičarima pak nije promakla dosad neviđena integracija HARM-a u ukrajinske borbene zrakoplove koji potječu još iz doba nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Prema objavljenoj snimci, čini se da su domišljati Ukrajinci za nekompatibilni AGM-88 napravili poseban adapter kako bi odgovarao namjenskom nosaču projektila tipa LAU-118, a koji su Amerikanci dizajnirali za ispaljivanje iz borbenih zrakoplova tipa F-16 i F/A-18. Stručnjaci ističu da Ukrajinci s modificiranim MiG-ovima, koji odsad nose HARM-ove, mogu djelovati na nebu s više fleksibilnosti i izvršavati misije koje prije nisu bile moguće.

Ukrajinski mediji ističu da projekt RevengeFor prihvaća donacije od najmanje 500 dolara, s time da one od 10.000 dolara i više jamče ispisivanje personalizirane poruke na projektilima HARM. Dodaju i kako je projekt dosad prikupio više od 100.000 dolara prodajom 180 poruka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi

Na internetskim stranicama projekta pojašnjeno je da se sva sredstva primljena kupnjom poruka odmah prebacuju na račune zaklade Come Back Alive, koja prikuplja novac za kupnju oružja i tehnike još od prvog dana ruske agresije na Ukrajinu krajem veljače ove godine. Valja reći kako je SAD najavio da će Ukrajini nastaviti isporučivati projektile HARM, što znači i više oglasnog prostora za donatore.