loša strategija

[FOTO] Institut za proučavanje rata objavio nove karte: Putin mijenja plan, no njegovi potezi mogli bi dovesti do daljnjeg razdora među ruskim snagama

19.09.2022 u 09:11

Bionic
Reading

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. ISW sugerira da Putin mijenja plan u dijelovima Ukrajine, a neki njegovi potezi mogli bi dovesti do daljnjeg razdora među ruskim snagama

Ruski predsjednik Vladimir Putin sve se više oslanja na neregularne dragovoljačke i posredničke snage, a ne na konvencionalne postrojbe i formacije Oružanih snaga Ruske Federacije. Institut za istraživanje rata već prije je izvijestio da je Putin cijelo ljeto zaobilazio rusko više vojno zapovjedništvo i vodstvo ministarstva obrane, a posebno nakon poraza oko Harkiva.

Putinov loš odnos s vojnim zapovjedništvom i ministarstvom obrane može djelomično objasniti sve veću usredotočenost Kremlja na regrutiranje loše pripremljenih dobrovoljaca u ad hoc neregularne postrojbe, umjesto da ih pokušava privući u pričuvu ili rezerve za redovne ruske borbene postrojbe. Između ostalog, navodi ISW, ruske snage sve više novače zarobljenike, uključujući kozačke postrojbe, raspoređujući elemente ruskih sigurnosnih službi kao što su ruska Federalna sigurnosna služba i Rosgvardija, te tajno mobiliziraju muškarce iz okupiranih oblasti Donecka i Luhanska.

Formiranje takvih ad hoc jedinica dovest će do daljnjih napetosti, nejednakosti i općeg nedostatka kohezije između snaga. Ukrajinski i ruski izvori izvijestili su o slučajevima da su ruske oružane snage odbile isplatiti veteranske beneficije, jednokratne bonuse za novačenje ili pružiti medicinski tretman vojnicima iz ruske borbene rezerve. Neke vojne formacije nude financijske poticaje za svaki kilometar za koji napreduje postrojba vojnika.

Formiranje neregularnih, na brzinu obučenih jedinica ne znači puno za borbenu moć ruskih snaga u Ukrajini. Forbes je zabilježio da je 3. armijski korpus požurio obraniti ruske položaje oko Harkivske oblasti tijekom protuofenzive, ali nije uspio napraviti nikakvu razliku i 'istopio se'.

Ruske snage vjerojatno će pokušati provesti promišljenije povlačenje u zapadnoj Hersonskoj oblasti kako bi izbjegle kaotičan bijeg i kolaps ruskih obrambenih položaja poput onog u Harkivskoj oblasti ranije ovog mjeseca. Lošiji učinak ruske vojske u Harkivskoj oblasti u usporedbi s onima u Hersonskoj oblasti može biti posljedica slabije koncentracije ruskih snaga u Harkovskoj oblasti, kao i činjenice da je ukrajinska protuofenziva u okolici Harkiva iznenadila Ruse.

  • +11
Rat u Ukrajini 13. rujna 2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Unatoč tome, ukrajinska protuofenziva u Hersonskoj oblasti ipak napreduje, a čini se da je ruske snage pokušavaju usporiti i vratiti se na položaje koji se mogu obraniti, umjesto da je zaustavi ili preokrene. Čini se da kontinuirani ukrajinski napadi na ruske kopnene komunikacijske linije (GLOC) preko rijeke Dnjepar do zapadne oblasti Herson imaju sve veći učinak na rusku opskrbu na desnoj obali - nedavna izvješća ukazuju na nestašice hrane i vode u samom Hersonu, koji se nalazi pod ruskom okupacijom, te na barem privremeno popuštanje ruske topničke vatre.

Istaknuti ruski vojni bloger također tvrdi da je rusko zapovjedništvo prošli tjedan izdalo naredbu o zabrani povlačenja za sve jedinice koje služe u Donbasu, zahtijevajući da ruske snage drže svoje položaje bez obzira na situaciju koja se odvija ispred njih. Ova naredba vrijedna je pažnje iz dva razloga - regija Doneck jedino je područje u Ukrajini u kojem ruske snage još pokušavaju izvesti ofenzivne operacije. Kao drugo, ovakva zapovijed pokazuje duboko nepovjerenje u borbene sposobnosti postrojbi u toj regiji, za razliku od očito većeg povjerenja koje ruski zapovjednici imaju u postrojbe u zapadnoj Hersonskoj oblasti, u kojoj se čini da prevladavaju razumni napori da se provede kontrolirano povlačenje.

  • +5
Ukrajinska vojska ulazi u Izjum, ruska se povlači Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S