Vjerovali ili ne

[VIDEO/FOTO] U varaždinskom parku niknula skulptura redovnika koji je nevjerojatno nalik bivšem gradonačelniku Čehoku

27.09.2021 u 15:26

Bionic
Reading

U varaždinskom parku Ivana Pavla II. osvanuo je kip redovnika koji neodoljivo podsjeća na bivšeg gradonačelnika tog grada Ivana Čehoka

Riječ je o jednoj od tri skulpture 'Varaždinski redovnici', posvećenoj redovničkim zajednicama koje djeluju na području grada Varaždina, javlja Jutarnji list.

Građani su sami uočili frapantnu sličnost i pobunili se na društvenim mrežama zbog pokušaja 'podvale' skulpture Ivana Čehoka među redovnike, koji su zbog nemjerljivog doprinosa Gradu, dobili svoj spomenik.

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja

Izrada i postavljanje skulpture dogovoreno je u vrijeme njegova mandata, pred lokalne izbore u svibnju, a u suradnji s predstavnicima vjerskih zajednica grada.

Građani i lokalni mediji kažu da je 'sličnost prevelika da bi se dogodila slučajno' Lokalni mediji o gradonačelniku i skulpturi pišu pod nadnaslovom 'Vjerovali ili ne'. O skulpturi 'redovnika Čehoka' danas su u Gradskoj vijećnici Varaždina gradonačelnik Bosilj i zamjenik Marković razgovarali s predstavnicima Varaždinske biskupije. Crkvenjaci su jasno izrazili nezadovoljstvo načinom prikaza crkvenih redova. Zaključak je da će se „nedostaci nastojati ukloniti“.

Ivan Čehok za Jutarnji demantira bilo kakvu vezu s izgledom redovnika.

' Povijest je puna skulptura sa sličnim, židovsko grčkim profilom. Da je redovnik lika Josipa Broza Tita, gradonačelnik Bosilj ne bi se bunio', rekao je bivši gradonačelnik Varaždina. Na društvenim mrežama je još dodao da ga je 'i vlastita mama prepoznala u skulpturi'.

  • +4
Skulptura redovnika koja podsjeća na Ivana Čehoka u Varaždinu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Kipar Nikola Šanjek koji je na prozivke odgovorio - fotografijom.

'Poštovana, evo famoznog NOSA gospodina bivšeg gradonačelnika i skulpture fra Anzelma Canjuge. Uopće suprotno od navedenog u napisima. Grbav je nos od gospodina Čehoka, i prćast nos od skulpture'.