NABAVA U KRATKOM ROKU

[VIDEO/FOTO] Poljaci temeljito obnavljaju arsenal južnokorejskim obrambenim sustavima, evo što ih sve zanima

26.06.2022 u 07:29

Bionic
Reading

Ruska invazija na Ukrajinu i sve učestalije prijetnje Moskve prema susjednim članicama NATO saveza natjerale su Poljsku da ubrza nabavu južnokorejske obrambene opreme. Varšava je na nedavno održanom pariškom sajmu obrambene industrije Eurosatory 2022. potpisala memorandum o razumijevanju s južnokorejskom tvrtkom Hyundai Rotem za razvoj i proizvodnju glavnog borbenog tenka K2PL za poljsku vojsku, a nastavljeni su i pregovori o kupnji čitavog niza južnokorejskog oružja. Donosimo što sve Poljska planira nabaviti u kratkom roku

Nakon što je Rusija posljednjih nekoliko dana ponovno zaprijetila Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom i ruskom eksklavom Kalinjingradska oblast, Varšava je ubrzala proces nabave veće količine oružja iz Južne Koreje koja masovno proizvodi obrambene sustave i koristi vlastitu blagu politiku prema transferu tehnologije. Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak je na nedavnom sajmu Eurosatory izrazio želju svoje zemlje za južnokorejskim glavnim borbenim tenkovima K2PL Wilk, koji je za poljsko tržište prilagođena inačica tenka K2 Black Panther, koji su također uključeni u proces kupnje, ali i za samohodne haubice i borbena vozila pješaštva.

Prema tvrdnjama južnokorejskih medija, poljski ministar je tijekom nedavnog posjeta toj azijskoj državi izrazio želju i za kupnjom trenažnog i lakog borbenog zrakoplova FA-50 Fighting Eagle, kakve je Seoul jedno vrijeme nudio i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, o čemu je tportal pisao u više navrata. Južnokorejski mediji ističu da Poljska nabavom tamošnjeg oružja namjerava popuniti prazninu u vlastitom arsenalu koji je nastao nakon što je Varšava počela isporuku oružja Ukrajini.

  • +5
Južnokorejsko oružje za koje je zainteresirana Poljska Izvor: Creative Commons / Autor: Oružane snage Republike Koreje

''Zašto je korejska oprema dokazana? Jer se susreće s izazovom u obliku svojeg sjevernog susjeda koji također vodi agresivnu politiku. Stoga je zadaća našeg ministarstva opremiti poljske oružane snage modernom opremom'', rekao je Blaszczak u priopćenju koje je na ovih dana objavilo njegovo ministarstvo.

Najskuplji tenk na svijetu

Poljska je posebno zainteresirana za tenk K2 Black Panther koji se smatra trenutno najskupljim tenkom na svijetu čija cijena doseže 9,5 milijuna dolara po komadu. Radi se o oklopnjaku koji je uveden u upotrebu 2014., a koji je naoružan topom kalibra 120 milimetara koji ispaljuje do 10 projektila u minuti. Pokreće ga motor snage 1500 konjskih snaga koji omogućava maksimalnu brzinu od 70 kilometara na sat, dok u off-road uvjetima održava brzinu do 53 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Update

Južnokorejci su, uz osnovni model, ponovno ponudili Poljacima poloniziranu verziju tenka K2PL Wilk (vuk) koji je prilagođen zahtjevima poljske vojske. Koncept kojeg su Korejci predstavili Poljacima sugerira značajne promjene na tenku, među kojima i dodavanje sedmog para kotača, a samim time i znatno pojačanje oklopa i povećanje njegove težine sa 55 na više od 60 tona.

Uz pojačani oklop, K2PL bi trebao imati napredni sustav za upravljanje paljbom s rješenjima koja omogućavaju automatsko otkrivanje i praćenje ciljeva. Uz to, polonizirana inačica tenka nudila bi posadi sposobnost lovca-ubojice s panoramskim ciljnikom za zapovjednika i punom funkcionalnošću koja bi bila dostupna preostaloj dvojici članova posade, s time da bi zapovjednik imao i vlastiti laserski daljinomjer. Osnovno naoružanje u obliku topa kalibra 120 milimetara s automatskim punjačem, zajedno s daljinski upravljanom oružnom stanicom i strojnicom kalibra 7,62 milimetara bilo bi kao i u osnovnoj verziji.

Haubice koncepta ''pucaj i juri dalje''

Samohodna haubica K9 Thunder, koju je razvila južnokorejska tvrtka Hanwha Defense, također je dio popisa želja Varšave za oružje s Dalekog istoka. I ovdje se radi o popuni praznine unutar poljske vojske koja je ranije u Ukrajinu poslala pedesetak haubica kalibra 155 milimetara tipa Krab čija je šasija izrađena na temelju K9. Na stolu je više opcija, uključujući prodaju cijelog sustava K9, samo isporuku šasije K9 ili izvoz paketa haubica K9 s vozilima za automatsku opskrbu streljivom K10.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense TV

Haubica K9 kalibra 155 milimetara je dizajnirana kao zamjena za američke samohodne haubice M109, a njezina granata K315 pogađa ciljeve na udaljenosti do 56 kilometara. Posada K9 broji pet članova, a za zauzimanje borbenog položaja treba joj jedna minuta. Borbeni komplet čini 48 granata, a kako bi se haubici povećala paljbena moć, Korejci su konstruirali već spomenuto logističko vozilo K10 koje prevozi 104 granate koje se prebacuju u haubicu brzinom do 10 granata u minuti.

K9 je, inače, teška 47 tona, ima maksimalnu brzinu od 67 kilometara na sat, dok joj autonomija kretanja iznosi 480 kilometara. Tu haubicu su dosad, pored Južne Koreje, naručile Turska, Indija, Finska, Norveška, Estonija, Australija i Egipat, a koje je privukao haubičin koncept ''pucaj i juri dalje''.

Amfibija s gumenim gusjenicama

Poljska je zainteresirana i za Hanwhino amfibijsko oklopno borbeno vozilo K21 koje se već nalazi u sastavu južnokorejske vojske. Vozilo teško 25 tona je opremljeno topom kalibra 40 milimetara i koaksijalnom strojnicom kalibra 7,62 milimetara, kao i protutenkovskim vođenim projektilima. K21 ima sposobnost manevriranja u cross-country okruženju, a ima i napredni sustav za dijeljenje informacija o bojištu u realnom vremenu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Korea Defense Blog

Hanwha je na Eurosatoryju premijerno prikazala i teško borbeno vozilo pješaštva Redback koje je privuklo veliku pozornost u Europi. Zanimanje europskih zemalja je poraslo nakon što su Rusi napali Ukrajinu velikom koncentracijom oklopnih snaga. Stoga su europske vojske pokazale veliko zanimanje za vozilo koje je opremljeno pojačanom zaštitom od protuoklopnih projektila i ima mogućnost manevriranja na svim terenima.

Radi se, inače, o vozilu teškom 42 tone koje ima sustav aktivne zaštite Iron Fist i kompozitne gumene gusjenice za ublažavanje buke i vibracija, dok je posada opremljena kacigama sa zaslonom koji omogućava svjesnost situacije na bojišnici.