USS GERALD R. FORD

[VIDEO/FOTO] Najmoćniji brod američke ratne mornarice stigao u Split

26.06.2023 u 09:23

Bionic
Reading

Najnoviji i najnapredniji američki nosač aviona, USS Gerald R. Ford, usidrio se nedaleko Splita

Ovaj je nosač aviona još u listopadu prošle godine krenuo na put prema Europi, a u Sredozemlje je uplovio prije desetak dana. Nazvan je po 38. američkom predsjedniku Geraldu R. Fordu, a oprema koju koristi je posljednja riječ tehnike na polju ratne mornarice i palubnog zrakoplovstva jer sadrži brojne inovacije.

USS Gerald R. Ford, klasifikacijske oznake CVN-78, prvi je u nizu nove generacije supernosača aviona iz klase Ford. Slova CV u nazivu označavaju da je riječ o nosaču aviona, N ukazuje na nuklearni pogon broda dok broj označava redni broj plovila. Broj 78 govori da je riječ o 78. nosaču zrakoplova u povijesti američke ratne mornarice.

  • +35
Američki nosač aviona USS Gerald R. Ford stigao u Split Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Izgradnja broda započela je u kolovozu 2005., kada je glavni izvođač radova Huntington Ingalls Industries svečano prerezao 15-tonsku ploču koja čini dio bočne jedinice nosača. Kobilica je položena u studenom 2009. godine, a četiri godine kasnije Susan Ford Bales, kći američkog predsjednika po kojem je nosač nazvan, svečano je krstila budući ratni brod.

Nastavljajući dugu tradiciju mornarice, u jednu od zapovjednih prostorija nosača ugrađena je vremenska kapsula s predmetima koje je odabrala Fordova kći: granitom od kojeg je sagrađena Bijela kuća, prigodnom kovanicom i šest državnih pečata koje je koristio njezin otac.

  • +4
Američki nosač aviona Gerald R. Ford Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barišin

Premda je isporuka bila planirana za 2015. godinu, isporučen je dvije godine kasnije, a službenu primopredaju obavio je tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić