AT-802U SKY WARDEN

[VIDEO/FOTO] Američki specijalci dobivaju modificirane Air Tractore za borbu protiv terorizma, evo detalja o inačici vatrogasnog aviona kakav koristi i Hrvatska

06.08.2022 u 07:50

Bionic
Reading

Američko zapovjedništvo zračnih snaga za specijalne operacije (SOCOM) odabralo je ovih dana AT-802U Sky Warden kao svoj budući avion za pružanje bliske zračne potpore, precizne napade te misije obavještavanja, nadzora i izviđanja, kao i za protuterorističke operacije i neregularno ratovanje. Riječ je o dvosjednoj oklopljenoj inačici Air Tractora, kakav koristi i naša Protupožarna eskadrila, a koja je opremljena brojnim senzorima i ojačana za nošenje oružja. Evo i detalja o avionu koji bi trebao zamijeniti zastarjeli i skupi model U-28A Draco, temeljen na Pilatusu PC-12

SOCOM je objavio početkom tjedna da je odabrao AT-802U Sky Warden (nebeski upravitelj), koji su zajednički dizajnirali i izradili teksaški proizvođač aviona Air Tractor i tvrtka L3Harris s Floride. Ugovor s neodređenim vremenom isporuke i neodređenim količinama bit će vrijedan do tri milijarde dolara, izvijestio je dobro obaviješteni portal Military Leak.

Proizvodnja Sky Wardena odvijat će se u pogonima Air Tractora u teksaškom Olneyju, u kojem se proizvode nadaleko poznati protupožarni i poljoprivredni zrakoplovi, dok će tvrtka L3Harris biti zadužena za njihovu modifikaciju u konfiguraciju za potrebe američkog zapovjedništva specijalnih snaga. Prema prvim informacijama, pretvaranje Air Tractora u avion za posebne namjene odvijat će od iduće godine u modifikacijskom središtu u Tulsi u saveznoj državi Oklahomi.

  • +8
AT-802U Izvor: Facebook / Autor: AT-802U

SOCOM-ov program Armed Overwatch ima kao cilj izgraditi flotu do 75 aviona prikladnih za raspoređivanje na precizno određenim lokacijama, onima koje ne iziskuju veliku logistiku. SOCOM je još prošle godine nagovijestio da je u potrazi za jeftinijim avionom za vršenje pritiska na ekstremističke skupine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AT-802U

Prema zapovjedniku SOCOM-a, generalu Richardu Clarkeu, program Armed Overwatch odgovora kritičnoj potrebi američkog Zapovjedništva za specijalne operacije za provođenje širokog spektra operacija na globalnoj razini kao potpora Nacionalnoj obrambenoj strategiji.

Clarke je ocijenio da je Sky Warden robusna i održiva platforma koja može djelovati u teškim uvjetima kako bi zaštitila američke snage za specijalne operacije na terenima diljem svijeta te da je riječ o avionu niske cijene koji može podržavati različite modularne nosivosti. Sky Warden bi, prema SOCOM-u, trebao zamijeniti zastarjeli i skupi U-28A Draco, a on će se u budućnosti koristiti za potragu, spašavanje i humanitarne misije.

Valja reći da je tvrtka L3Harris već osigurala sustave za obuku i planiranje misija te opremu za podršku i rezervne dijelove, a očekuje se da će Sky Warden dosegnuti početnu operativnu sposobnost 2026. godine te punu operativnu sposobnost tri godine kasnije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 10SlideInfo

Izgrađen na robusnoj i pouzdanoj platformi Air Tractora AT802U, Sky Warden ima mogućnost kratkog uzlijetanja i slijetanja te isplativ i otporan paket opreme, a operateru nudi agilnost i fleksibilnost za prepoznavanje, praćenje i trenutnu reakciju na prijetnje. Uz to, ima sustav komunikacije i paket senzora u rangu s većim zrakoplovima poput King Aira i AC-130. Također, budući avion za specijalne operacije ima najveću nosivost i modularnost među sličnim zrakoplovima s ​​jednim turbinskim motorom.

Budući da je Sky Warden predviđen za protuterorističke operacije i neregularno ratovanje, još uvijek nije poznato njegovo naoružanje. Zasad se zna tek to da bi ukupna težina naoružanja i opreme za izviđanje trebala iznositi maksimalnih 6,6 tona, uključujući topove kalibara do 20 milimetara.