ČESTI LJETNI POŽARI

BiH konačno osniva protupožarnu eskadrilu sa sjedištem u Mostaru, evo na koje su letjelice bacili oko

03.05.2022 u 06:24

Bionic
Reading

Vlada Bosne i Hercegovine izvijestila je prošlog tjedna da osniva protupožarnu eskadrilu sa sjedištem u Mostaru. Ideja o osnivanju vatrogasne eskadrile BiH potječe još iz 2011. godine, a prema nedavno usvojenom elaboratu vladine radne skupine, nama susjedna država nabavit će tri aviona i dva helikoptera te bi oni u budućnosti trebali zamijeniti vatrogasne zrakoplove Hrvatske i Crne Gore koji su priskakali u pomoć BiH kad god je bilo potrebno. Evo koje vatrogasne zrakoplove nabavlja Sarajevo

Član radne skupine vlade i pripadnik Federalne uprave policije BiH Borislav Balaban otkrio je u razgovoru za portal Patria da službeno Sarajevo namjerava uspostaviti postrojbu za gašenje požara otvorenog prostora te druge zadaće zaštite i spašavanja. Prema Balabanu, vlada će najprije osigurati svu potrebnu ljudsku, materijalnu i tehničku infrastrukturu, nakon čega će pristupiti nabavi letjelica.

Zanimljivo je to da elaborat ističe kako je u projektu ključan izbor ravnatelja postrojbe da bi se uspješno realiziralo oformljivanje protupožarne eskadrile. Vladin elaborat, naime, ukazuje na to da budući šef mora biti kompetentan i ne smije imati političku funkciju, a trebao bi biti imenovan na minimalno četiri godine kako bi imao dovoljno vremena za uspostavu postrojbe.

Balaban je naglasio da eskadrila mora biti formirana na jasan i funkcionalan način da bi se izbjegla nabava letjelica koje potom neće biti u funkciji. Otkrio je i da će BiH najprije nabaviti tri protupožarna zrakoplova, a kasnije dodatna dva vatrogasna helikoptera. Predviđeno je da protupožarni avioni budu smješteni na aerodromu u Mostaru dok bi helikopteri trebali biti stacionirani na sarajevskom aerodromu.

Požar na planini Čabulji kod Mostara Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Susjedna BiH pokrenula je proceduru nabave šest air tractora i jednog helikoptera još 2011. godine, no inicijativa je vrlo brzo prekinuta bez dodatnog pojašnjenja pa su u pomoć priskakali hrvatski kanaderi, crnogorski air tractori te helikopter Oružanih snaga BiH. Prema neslužbenim informacijama, Sarajevo namjerava nabaviti dva jednosjeda AT-802A Fire Boss i dvosjed AT-802F te dva višenamjenska helikoptera – Bell 412 i Bell 505. Za te potrebe već je navodno osigurano 15,3 milijuna dolara.

Air Tractor Fire Boss u akciji iznad Čiova Izvor: Društvene mreže / Autor: Plane Informer

Maksimalna poletna težina Air tractora 802A iznosi sedam tona, a može ponijeti 3000 litara vode. Fire Boss je najučinkovitiji u gašenju požara dok leti brzinom od 160 do 200 kilometara na sat i to na visini od sedam do 10 metara, premda te visine, prema procjeni pilota, mogu biti i manje, ovisno o silini vodenog udara. AT-802A najbolje je upotrebljavati u požarima manjeg opsega koji se ne mogu naglo širiti, a primjenjuje se i u kombinaciji s kanaderima pri gašenju rubnih područja zahvaćenih većim požarima.

Fire Boss spretno uzima vodu iz bilo kojeg izvora Izvor: Društvene mreže / Autor: VMC Aviation Videos

Protupožarni piloti ističu da je najveća prednost Fire Bossa to što se može 'zavući bilo kamo' kako bi prikupio vodu na raznim pozicijama na moru, u jezerima i rijekama. Uz to, ima spremnik od 300 litara za pjenilo koje, kad se pomiješa s vodom u omjeru od jedan posto, značajno povećava učinkovitost gašenja požara. Efikasan je i u radu sa sporim retardantima koji se, pomiješani s vodom, ispuštaju ispred požarišta kako bi spriječili širenje vatre. Dvosjedna verzija Fire Bossa gotovo je identična jednosjedu, osim što zbog broja sjedišta može poslužiti i za obuku budućih vatrogasnih pilota.

Što se helikoptera tiče, Bellov 412 je letjelica namijenjena prvenstveno za prijevoz putnika, traganje i spašavanje, medicinsku evakuaciju te uz dodatnu opremu i borbu protiv požara. Bellov 505 je pak laki višenamjenski helikopter koji bi u budućoj vatrogasnoj eskadrili BiH imao izviđačku i evakuacijsku ulogu.