miniran 1995. godine

Veterani Domovinskog rata i antifašisti u zajedničkoj akciji obnove spomenika partizanima u Kninu

10.12.2020 u 10:06

Bionic
Reading

Spomenik koji će do sljedeće obljetnice oslobođenja Dalmacije obnoviti veterani Domovinskog rata i antifašisti u Kninu, visok je 25 metara i nalazi se na brdu Spas, na istočnom ulazu u Knin

Bila je to bitka svih bitaka za oslobođenje Dalmacije. Knin je osvojen na juriš! Čak 32 tisuće partizana, još u rujnu 1944., krenulo je u odlučni boj od Dubrovnika, uz granicu s Bosnom prema Kninu, snažno potiskujući snage Wehrmachta na povlačenje. Pod komandom Vojvođanina Petra Drapšina, zapovjednika Osmog korpusa NOV-a, partizani su napali šest njemačkih, dvije ustaške, domobransku te Dinarsku četničku diviziju zloglasnog Momčila Đujića.

Bitke oko Knina trajale su punih mjesec dana, a u završnim operacijama, od kraja studenog i u prvim danima prosinca - poginulo je čak 677 ljudi.

'Značajnije bitke, uz onu u Domovinskom ratu, u "Oluji", na području Hrvatske za Dalmatince - nema! Veterani Domovinskog rata i antifašisti te ZUABA - Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista, pokrenuli su inicijativu za obnovu spomenika osloboditeljima Knina u Drugom svjetskom ratu, koji je srušen 1995., miniran u korijenu plastičnim eksplozivom i polegnut', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Ranko Britvić, predsjednik VeDRA-e, i napominje da će se njihovoj inicijativi pridružiti i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te brojne antifašističke udruge iz Europe.

Radi se o obelisku u čast poginulima za oslobođenje Knina, spomeniku triju autora: Đorđa Romića, Grozdana Kneževića i Mihaila Kajfeša, svečano otkrievnom 1969. godine. Riječ je o monumentu napravljenom od betona u modernističkom stilu bez ikakvih ideoloških natruha.