HRVATSKI SABOR

Vesna Vučemilović podržala studente koji traže ukidanje covid potvrda

14.12.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) primila je u utorak predstavnike inicijative „Studenti za slobodu“ koji su ponovili svoj zahtjev za ukidanjem covid potvrda

Studenti se susreću sa problemima od kada su uvedene covid potvrde na nekim fakultetima, sami moraju plaćati testiranje svaka dva dana i apeliram da se te odluke preispitaju i omogući studentima normalno studiranje, izjavila je Vučemilović nakon sastanka sa studentima.

„Studente treba podržati da mogu pohađati nastavu”, poručila je. Student sa Pravnog fakulteta u Zagrebu Leopold Rotim rekao je da istraživanje Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu provedeno na 16 tisuća ispitanika pokazuje da se preko 63 posto studenata protivi covid potvrdama.

„Covid potvrde predstavljaju isključivo prisilu na cijepljenje, nemaju epidemiološku svrhu, a postoji dvostruka diskriminacija jer se profesorima koji imaju ugovor o radu plaća testiranje, a studentima koji imaju ugovor o studiranju ne plaća”, kazao je Rotim. Student Filozofskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Bajić dodao je da su studenti zbog covid potvrda uskraćeni za slobodno kretanje i studiranje te da neki nemaju financijske mogućnosti za plaćanje testiranja.

  • +9
Cijepljenje protiv covida-19 Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

„Mi smo za slobodu izbora, ne mislimo da su problem cijepljeni ili necijepljeni, problemi su jedino političke odluke koje dijele populaciju i rade razdor u društvu”, kazao je Bajić zatraživši da se covid potvrde ukinu u cijeloj Hrvatskoj. Student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Rafael Dubrović zahvalio je pak svom dekanu koji mu je omogućio posjet policijskog postaji zbog covid potvrda. Studenti ocjenjuju i da su mjere upitne legalnosti jer ih dekani donose samostalno bez fakultetskih vijeća.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ