MRSKI RAZDJELNICI

Velikogorički gradonačelnik prozvao bivšu Vladu, HERA-u i HEP zbog računa

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2016 15:48
  • Objavljeno 22.02.2016 u 14:51
RADIJATOR RAZDJELNIK GRIJANJA

RADIJATOR RAZDJELNIK GRIJANJA

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić danas je zbog izuzetno visokih cijena grijanja i problema nakon ugrađenih razdjelnika prozvao bivšu Vladu koja je uvela zakonsku obvezu za ugradnju razdjelnika HERA-u koja nije ispunila obvezu o edukaciji građana o razdjelnicima te HEP Toplinarstvo koja nije ništa poduzelo kako bi se ujednačila cijena grijanja za pojedine gradove

'Želim upozoriti javnost na apsurdnu situaciju s razdjelnicima kao problem koji nam je ostavila prošla Vlada, i o tome ću nastaviti govoriti sve dok se problem ne riješi', ističe Barišić u priopćenju.


Optužio je Vladu Zorana Milanovića da je odredila uvođenje razdjelnika kao zakonsku obvezu, a gradovima i građanima 'ostavila obvezu financiranja potpuno netransparentnog sustava' te ujedno 'oduzela gradovima pravo odobravanja, odnosno odbijanja poskupljenja'.

'To što su time preuzeli na sebe odgovornost ništa nam ne znači danas kada su građani dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj. Nakon što su građani financirali razdjelnike i dalje se ne zna tko se grije, a tko plaća. Nekim je građanima trošak grijanja ostao isti, nekima je beznačajno smanjen, a neki su građani dobili astronomske iznose bez ikakvog objašnjenja', upozorava Barišić.

HEP Toplinarstvu poručuje da 'mora poštovati trendove poslovanja u 21. stoljeću, a to je transparentnost. Svaki građanin mora imati mogućnost pregleda svoje potrošnje, tako da u svakom trenutku mogu provjeriti status troškova svoga grijanja preko interneta ili mobitela', naglašava Barišić.

Tvrdi da je Velika Gorica ispunila svoja obećanja, uključujući i sufinanciranja razdjelnika i izradu energetskih certifikata te da se krenulo s obnovom fasada kako bi energetska učinkovitost bila veća.

'Suprotno tome, HERA nije ispunila obvezu i obećanje o edukaciji građana vezano uz korištenje razdjelnika, kao što ni HEP Toplinarstvo nije poduzelo ništa po našim zahtjevima o ujednačavanju cijena grijanja Velike Gorice i ostalih gradova' upozorava Barišić.

Velikogorički gradonačelnik poručuje da će i dalje inzistirati na ispunjenju tog zahtjeva te poziva i druge gradonačelnike da mu se pridruže u zaštiti interesa građana.

Nezadovoljstvo računima za grijanje nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika javno su izrazili brojni građani, a bili su i temom rasprave u Hrvatskome saboru kada je na dnevnome redu bilo godišnje izvješće o radu HERA-e.

Osim toga, profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika, i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!