POLITICI NE DAJU BLIZU?

Veliko okupljanje branitelja u Lisinskom

16.05.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Prva konvencija hrvatskih branitelja koja se danas održava u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu trebala bi nakon dugo vremena odaslati jedan artikuliran glas svih braniteljskih udruga kojih je u Hrvatskoj oko 1500. Nakon što je Hvidra godinama bila instrument u rukama HDZ-a, organizatori ove konvencije kažu da zaziru od politike

Ante Deur, predsjednik Zbora gardijskih postrojbi, kaže za tportal da će na konvenciji pokazati zajedništvo branitelja kakvo je bilo i 1991. Naglašava kako su svi bili pozvani te da su uključene sve udruge, i djece poginulih branitelja i roditelja i udovica... 'Branitelji nisu taoci ni stranaka ni udruga', ističe i dodaje da u strankama ima branitelja, no većina ih je apolitična.


Predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić,
koji je ovu krovnu braniteljsku udrugu za svog mandata usko vezao s HDZ-om, kaže da su oni također među organizatorima konvencije.

Deur pak kaže da među govornicima neće biti onih branitelja koji su trenutno na listama za europske izbore, ali i oni će biti među njima. Pozvani su i svi zapovjednici te umirovljeni generali.

'Danas dolazimo u situaciju da branitelji ne znaju za što je dana tolika žrtva. Domovinski rat je najsvetiji čin ovog naroda', poručuje Deur, očekujući u Lisinskom oko dvije tisuće ljudi. S konvencije će poslati nekoliko jasnih zahtjeva, među njima je i onaj da u Ustav RH uđe odredba o Domovinskom ratu kao temelju suverene Hrvatske.

Okupljenima će se obratiti predsjednik Sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sociolog Renato Matić i Đuro Glogoški.