JANDROKOVIĆ I FRIŠČIĆ

Velikim danom za Hrvatsku opravdani svi napori

24.06.2011 u 19:47

Bionic
Reading

Završetak pregovora velik je dan za Hrvatsku, a simbolično je što se to događa o obilježavanju dvadesete godišnjice hrvatske državnosti, rekao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, a predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je danas da je odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine potvrda opravdanosti napora koji su činili vlada, Nacionalni odbor te pregovarački timovi na putu zatvaranja pojedinih poglavlja

Europsko je vijeće u petak odlučilo da će pregovori o hrvatskom ulasku u EU završiti idući tjedan, te da će Hrvatska do kraja godine potpisati i pristupni ugovor. 'Danas je velik dan za Hrvatsku i krasna je simbolika: dvadeseta obljetnica hrvatske državnosti i završetak pregovora o ulasku u Europsku uniju', rekao je Jandroković. 'Ulazak u EU 'točka je na i' svega što smo počeli prije 20 godina. 'Točka na i' stvaranja hrvatske države, međunarodnoga priznanja i pobjede u Domovinskom ratu. Svi danas imamo razloga za sreću i ponos', rekao je Jandroković.

Po njegovim riječima, za taj uspjeh treba zahvaliti 'hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te svim vladama koje su sudjelovale u procesima važnima za završetak pregovora'. Posebno priznanje, drži Jandroković, treba odati predsjednici vlade Jadranki Kosor 'za ključnu ulogu u deblokadi pregovora i otvaranju snažne borbe protiv korupcije jer ta dva događaja smatram ključnim za završetak pregovora', rekao je Jandroković.

Friščić: odluka Europskog vijeća potvrda opravdanosti napora

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je danas da je odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine potvrda opravdanosti napora koji su činili vlada, Nacionalni odbor te pregovarački timovi na putu zatvaranja pojedinih poglavlja. 'Zasigurno to je trenutak slavlja', rekao je Friščić, ustvrdivši da je završetak pregovora najljepši dar hrvatskim građanima za 20. obljetnicu hrvatske samostalnosti. 'Danas možemo reći da smo stali na zadnju stepenicu na putu ulaska Hrvatske u EU', dodao je.

Ustvrdio je da su se dosad, nakon burnih europskih i svjetskih zbivanja, događali procesi udruživanja bez da se za to pitalo građane, a da će hrvatski građani sada, nakon završetka pregovora, biti ti koji će na referendumu moći reći svoj stav o ulasku u EU. 'Siguran sam da će većina građana ono što je dosad učinjeno ocijeniti pozitivnim i glasovati za pridruživanje', rekao je predsjednik HSS, stranke koja je članica vladajuće koalicije.