ISPAO SRPSKI PARTIZAN?

Veliki šoping u MORH-u: Šest tvrtki podijelilo kolač od 66 milijuna kuna

27.11.2017 u 19:04

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane (MORH) sklopilo je okvirne sporazume o javnoj nabavi streljiva za potrebe Hrvatske vojske do 2020. godine. Za tu svrhu planiraju potrošiti više od 66 milijuna kuna te nabaviti više od 28 milijuna komada bojevog i manevarskog pješačkog streljiva

Javni natječaj, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, odnosi se na nabavu streljiva za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu.

Zahvaljujući odluci ministra obrane Damira Krstičevića, niti jedna kupovina vezana za vojsku nema oznaku tajnosti pa tako javnost nije ostala uskraćena za sve detalje velike nabave municije. Posao je dobilo šest tvrtki, a među njima nema Benthosa, preko kojeg je Hrvatska ranije pokušala nabaviti municiju srpskog proizvođača Prvog partizana.

Sklopljeni ugovori sa šest tvrtki trebali bi osigurati municiju za oružje hrvatskih vojnika u sljedeće tri godine, čime će se izbjeći ponavljanje situacije iz 2016., kad se govorilo da su puške hrvatskih vojnika ostale bez municije zahvaljujući nizu žalbi kojima je zastupnik Prvog partizana odgađao realizaciju nabave. Da bi se tada izbjegla nestašica, ad hoc se morao sklopiti ugovor s tvrtkom Igman iz Konjica.

MORH će za ovu i sljedeće tri godine nabaviti municiju od ukupno šest tvrtki, a to su: MA-RA, Major sustavi, Aservo, Atir, Detonex i Lovac trgovina. Niti jedna od ovih tvrtki ne navodi se kao zastupnik Prvog partizana.

  • +19
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Javna nabava MORH-a podijeljena je na sedam grupa koje označavaju sedam vrsti streljiva. U prvoj grupi je nabava sedam i pol milijuna komada metaka 9x19mm za 9,9 milijuna kuna bez PDV-a. Navedeno streljivo će u podjednakim omjerima podijeliti tvrtke Major sustavi, Aservo, Detonex i Lovac.

Uz to, MORH kupuje 14 milijuna metaka kalibra 5,56 za više od 25 milijuna kuna. I ovaj kolač će podijeliti navedene tvrtke.

Za nabavu 19 tisuća granata 40x46mm i 11 tisuća topničkih udara zadužena je jedna tvrtka - Atir.

MORH uz bojevo streljivo kupuje i ono manevarsko. Za 4,8 milijuna metaka kalibra 5,56 izdvojit će 7,5 milijuna kuna, a streljivo će za njega nabaviti tri tvrtke: Major sustavi, Aservo i Detonex.

Kupuje se i 750 tisuća manevarskih metaka kalibra 7,62, koje nabavlja Detonex, te nešto više od milijuna komada manevarskih metaka kalibra 12,7. Za ove posljednje procijenjena vrijednost je 16,8 milijuna kuna, a posao su dobile tvrtke Detonex i Lovac te su vrijednost nabave procijenile na nešto više od tri i pol milijuna kuna.

  • +22
Andrej Plenković i Damir Krstičević na otvorenju vojarne u Sinju Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX