NE PRISTAJE NA HITNOST

Veliki raskol: Vedran Mornar minira izmjene Zakona o sportu

19.03.2015 u 13:10

Bionic
Reading

Ministar sporta Vedran Mornar je u sve očitijem sukobu sa strankama koje su ga imenovale na tu poziciju, SDP-om i HNS-om: Vladajuća koalicija treći put zaredom bojkotirala je sjednicu saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport koji je na dnevnom redu imao izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Ministar se pojavio, no njegovih zastupnika nije bilo, pa nije bilo ni kvoruma

U isto vrijeme Mornarov zamjenik Roko Andričević u Splitu je izjavio da ovo ministarstvo neće podržati hitne izmjene Zakona o sportu, a one su upravo na prijedlog SDP-a i HNS-a prošlog tjedna upućene u saborsku proceduru.

'Ne možemo podržati hitne izmjene, a možemo podržati neke elemente koji će biti ugrađeni u cjelovit zakon. Naš prijedlog Zakona o sportu ide polovinom travnja u javnu raspravu, pa u saborsku proceduru. Nema nikakvog razloga za ekstra hitnost, ništa ne gubimo', kazao je Andričević.

Za razliku od prijedloga vladajuće koalicije, reakcije na inicijativu udruge Naš Hajduk i odgovora na prosvjed 30 tisuća građana koncem prošle godine na splitskoj Rivi, Mornarov 'cjeloviti' zakon raspravljao bi se po redovnoj proceduri, što znači da bi nakon javne rasprave trebao proći dva saborska čitanja. A po tome gotovo sigurno ne bi mogao biti usvojen prije raspuštanja Sabora i kraja mandata ove vlasti.

'Ministarstvo radi s povjerenstvom i radnim skupinama i u prikupljanju smo svih elemenata za Zakon o sportu. Naravno da ćemo ugraditi u taj zakon sve ono što se može prihvatiti iz prijedloga koji je trenutačno u Saboru. Ali ono što želim naglasiti je da je cilj Ministarstva donošenje cjelovitog Zakona o sportu koji neće tretirati samo jedan klub i samo jedan sport, nego sve probleme, kojih ima jako puno - od financiranja preko kategorizacije sporta', objasnio je zamjenik ministra sporta.

Hitnim izmjenama Zakona o sportu, o kojima bi se u Saboru trebalo raspravljati u roku od dva do tri tjedna, predviđena je potpuna reorganizacija svih sportskih saveza u kojima više od polovine klubova u najvišem rangu natjecanja ima profesionalni karakter. Svim klubovima, udrugama i savezima propisuje se obvezna objava detaljnih financijskih izvještaja, a osobama koje su pravomoćno osuđene za prekršaje vezane uz sportska natjecanja zabranjuje se rad u sportu na određeno vrijeme.

Usprkos Mornarovoj odbijenici, posljednju riječ imat će Vlada i saborska većina.