NEMIRI SE NASTAVLJAJU

Veliki prosvjedi u Indiji protiv novog zakona o državljanstvu

28.12.2019 u 16:42

Bionic
Reading

Deseci tisuća ljudi okupili su se u subotu na prosvjedima širom Indije protiv novog zakona o državljanstvu, a oporba optužuje vladajuću stranku Bharatiya Janata Party (BJP) da ignorira glas naroda.

Novi zakon omogućuje imigrantima hinduistima, Sikhima, budistima, džainistima, kršćanima i Parsima iz triju susjednih većinski muslimanskih zemalja pravo na dodjelu državljanstva po ubrzanoj proceduri.

Kritičari ističu da je to protivno indijskom sekularnom ustavu i pokušaj marginalizacije muslimana, premda hinduistička nacionalistička stranka BJP to niječe.

Studenti, organizacije građanskog društva, muslimanska zajednica i oporbene stranke organiziraju zadnjih dana širom zemlje prosvjede tražeći povlačenje ili izmjenu toga zakona.

Glavna oporbena stranka Indijski nacionalni kongres organizirala je u subotu prosvjede pod nazivom 'Spasimo Indiju, spasimo ustav' u nekoliko gradova uključujući Mumbai, Lucknow i Guwahati.

'BJP ne želi čuti glas naroda', rekao je vođa stranke Rahul Gandi na skupu u Guwahatiju, središtu sjeveroistočne države Assam.

Prosvjedi su uglavnom bili mirni, no sporadično nasilje izbilo je u Assamu i Uttar Pradeshu pri čemu je proteklih tjedana poginulo 25 ljudi.

U Chennaiju, glavnom gradu države Tamil Nadu, na prosvjedu koji je organizirala muslimanska organizacija, Tamil Nadu Thowheed Jamath, okupilo se najmanje 10.000 ljudi, izvijestila je televizijska postaja NDTV.

Indijski premijer Narendra Modi tvrdi da zakon ne utječe na muslimanske građane i optužuje oporbu da širi laži.