sukobi s policijom

Indija: 20 mrtvih od početka prosvjeda protiv zakona o državljanstvu

21.12.2019 u 09:20

Bionic
Reading

Najmanje pet osoba, među kojima osmogodišnje dijete, poginulo je na sjeveru Indije tijekom prosvjeda protiv novog zakona o državljanstvu, čime je broj mrtvih od početka prosvjeda prošlog tjedna porastao na dvadeset, priopćila je u subotu lokalna policija

Četiri prosvjednika podlegla su ozljedama zadobivenima u petak u sukobima s policijom koja je otvorila vatru, izjavio je u subotu glasnogovornik policije indijske savezne države Uttar Pradesh, Shirish Chandra.

Osmogodišnje dijete smrtno je stradalo u stampedu tijekom prosvjeda u svetom gradu Varanasiju u istoj državi, rekao je šef okružne policije Prabhakar Chaudhary.

Od početka prosvjeda protiv novog zakona prije deset dana ukupno je poginulo 20 ljudi.

Ovi su prosvjedi jedan od najvećih izazova hinduskim nacionalistima premijera Narendre Modija od njihova dolaska na vlast 2014.

  • +19
Prosvjed u Indiji Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

Zakon, donesen prošlog tjedna, olakšava stjecanje indijskog državljanstva za izbjeglice iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, uz uvjet da nisu muslimani. Njegovi kritičari smatraju ga diskriminatornim i protivnim indijskom ustavu.

Sporni tekst ne pogađa izravno indijske muslimane, ali potiče zabrinutost i bijes te manjine koja je s 14 posto zastupljena u ukupnom stanovništvu od 1,3 milijarde ljudi, nakon pet godina Modijeve vladavine.

Modi je sazvao za subotu sastanak svojih ministara kako bi razgovarali o stanju sigurnosti u zemlji koju potresaju nasilni prosvjedi. 

Prosvjedi su nastavljeni u subotu unatoč mjerama koje je poduzela vlada, među kojima i policijski sat, kako bi ih zaustavila.