priroda ne miruje

Veliki odron umalo pomeo malo švicarsko selo, kamenje se zaustavilo tik do kuća

16.06.2023 u 18:23

Bionic
Reading

Veliki odron kamenja za dlaku je promašio švicarsko planinsko selo čiji su stanovnici evakuirani prošlog mjeseca zbog straha od klizišta.

Cijelo selo Brienz, u kojem živi 70 stanovnika, evakuirano je sredinom svibnja, kada su geolozi upozorili da je neizbježan veliki odron kamenja, piše BBC.

Stijena neposredno iznad sela, prozvana "otok", desetljećima je bila nestabilna. Ali ovog se proljeća klizanje stijena počelo ubrzavati.

Mnogi stanovnici bili su svjesni da će morati privremeno napustiti svoje domove, ali bili su nezadovoljni što je naredba o evakuaciji stigla tako iznenada. Nekoliko dana prije nego što je stigla naredba, rečeno im je da očekuju preseljenje tek u kasno ljeto. Umjesto toga, pozvani su na hitan sastanak sela 9. svibnja i rečeno im je da imaju 48 sati da odu.

U tjednima koji su uslijedili, neki su bili frustrirani što još nije došlo do masivnog odrona. Pitali su zašto ne mogu otići kući kad se činilo da kamenje polako i bezopasno curi dolje.

No u četvrtak navečer, dogodilo se što su geolozi predviđali, a vlasti u istočnom kantonu Graubünden poručile su da su stanovnici sela imali sreću što su ranije evakuirani.

Dvije trećine rastresite stijene, procijenjene na ukupno više od dva milijuna kubičnih metara, srušilo se.

Na olakšanje mještana, helikopteri koji su nadlijetali selo nakon odrona nisu izvijestili o vidljivoj šteti na kućama, međutim, čini se da stanovnici neće tako skoro natrag u selo. Naime, na planini iznad je još do milijun kubičnih metara rastresitog kamenja.

Christian Gartmann, glasnogovornik seoskih vlasti, upozorio je da se prilikom odrona velike gromade sudaraju jedna s drugom, te pritom stvaraju sitnije komadiće koji lako mogu razbiti prozore na kućama i nekog ozbiljno ozlijediti.

Odron stijena u Švicarskoj Izvor: EPA / Autor: MICHAEL BUHOLZER

Postavlja se pitanje je li situacija u Brienzu posljedica klimatskih promjena. Švicarske Alpe posebno su osjetljive na globalno zatopljenje. Kako se ledenjaci smanjuju, a permafrost visoko u planinama počinje topiti, stijena postaje nestabilna.

Zapravo, planina iznad Brienza nema permafrosta, ali neuobičajeno jaka kiša ovoga proljeća, također povezana s globalnim zatopljenjem, svakako je bila faktor zbog kojeg su stanovnici morali biti hitno evakuirani. Obronak planine, natopljen vodom, počeo je brže kliziti prema dolini. Geolozi upozoravaju da planinska područja mogu očekivati ​​sve više odrona kamenja zbog klimatskih promjena.