ujedinjeni narodi

Guterres: Vrlo sam zabrinut gdje se svijet nalazi po pitanju klime

15.06.2023 u 22:36

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres uputio je u četvrtak zemljama diljem svijeta snažnu poruku po pitanju klimatskih ambicija

"Vrlo sam zabrinut gdje se svijet nalazi po pitanju klime. Zemlje daleko zaostaju za svojim klimatskim obećanjima i obvezama", rekao je Guterres u New Yorku. "Vidim manjak ambicije, manjak povjerenja, manjak podrške, manjak suradnje i gomilu problema po pitanju jasnoće i kredibiliteta", nastavio je.

Čelnik UN-a rekao je da se globalna klimatska agenda podriva.

"Da su vlade ozbiljne o dosezanju ciljeva i držanju obećanja, nastojanja bi se na svim frontovima značajno poboljšala", upozorio je Guterres.

Posebice se obrušio na naftne kompanije. Nazvao je industriju fosilnih goriva "zagađenim srcem klimatske krize", dodavši da se korištenje nafte, ugljena i plina mora privesti kraju.

Pripremni klimatski pregovori okončani su u četvrtak u Bonnu uoči sljedeće klimatske konferenciju Ujedinjenih naroda u Dubaiju, koja će započeti krajem studenog.

Promatrači su oštro kritizirali činjenicu što se sljedeća klimatska konferencija COP 28 planira održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kažu da ta zemlja obilato koristi fosilna goriva i da ne shvaća ozbiljno klimatske ciljeve.