500 METARA OD OBALE

Veliki kit viđen kod otoka Paga

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 02.10.2011 16:29
  • Objavljeno 02.10.2011 u 16:27
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Vlašićima na otoku Pagu, u neposrednoj blizini Paškog mosta, danas prijepodne viđen je kit. Kako nam je rekao Draško Holcer iz Plavog svijeta, dojavu su dobili od Županijskog centra 112 u Zadru, a potom su ih osobno kontaktirali muškarac i žena koji su vidjeli kita 500 metara od obale

‘Imali smo namjeru odmah brodom krenuti prema Pagu, ali ipak smo odustali jer bi nam trebalo više od dva sata i kita sigurno ne bismo zatekli više tamo. Prema opisu koji smo dobili, najvjerojatnije je riječ o velikom kitu, vrsti koja živi u Sredozemlju, odnosno na Mediteranu i nije nikakvo čudo što je viđen i u našem moru. U proljeće ih je najviše u Liguriji, ali kako sele za hranom, tako dolaze i u Jadran’, objašnjava Draško Holcer iz udruge Plavi svijet u Malom Lošinju.

Veliki kit rasprostranjen je u svim morima i oceanima svijeta, a u Sredozemnom moru živi djelomično izolirana rezidentna populacija. Iako točan broj nije poznat, procjenjuje se da danas u Sredozemlju živi nekoliko tisuća odraslih jedinki.

Prema riječima Draška Holcera, iako to nije čest slučaj, pojedine jedinke približavaju se obali i ulaze u kanale i uvale. Posljednja pojavljivanja zabilježena su u blizini Biševa i Visa, Blitvenice, u Velebitskom kanalu, Novigradskom moru, Riječkom zaljevu i kod otoka Sveti Andrija. Veliki kit hrani se planktonima i sitnom plavom ribom i, napominje Holcer, potpuno je bezopasan. Ali zbog veličine može predstavljati opasnost za ljude koji im se pokušaju previše približiti, pa je stoga bolje da se promatra sa sigurne udaljenosti.

Recimo i to da su veliki kitovi u Jadranskom moru zaštićeni te je zabranjeno njihovo uznemiravanje i proganjanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi