Jezero – Hercegovac – Ružica grad

Veliki iskorak za Virovitičko-podravsku županiju: niče turistički kompleks s Edukativnim centrom, vrijedan 10,8 milijuna eura

21.11.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Omiljeno slavonsko kupalište Orahovačko jezero u Parku prirode Papuk uskoro će dobiti Edukativni centar – Školu u prirodi. Ovaj multimedijalni kompleks dio je projekta u sklopu kojeg će i obližnje jezero Hercegovac postati adrenalinski raj

Možda je najmanji grad u Virovitičko-podravskoj županiji, ali u Orahovici kojoj s pravom 'tepaju' da je Mala Švicarska, upravo niče najveći turistički kompleks u županiji: Turističko-rekreacijski centar 'Jezero – Hercegovac – Ružica grad'. Riječ je o projektu vrijednom 10,8 milijuna eura, kojeg je s više od devet milijuna eura sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. – 2020.

Uz već izgrađenih 14 bungalova u šumi uz Jezersku cestu, uređene sportske terene i sanitarne čvorove na Orahovačkom jezeru, poznatom kupalištu još od 1961., pri kraju je i izgradnja zgrade Edukativnog centra – Škola u prirodi.

'Sigurni smo kako će, s 52 ležaja, plus još 28 kreveta u bungalovima, te multimedijalnim sadržajima, ovo biti jedno od najatraktivnijih mjesta za školu u prirodi za djecu iz čitave Hrvatske. No, osim njih, Turističko-rekreacijski centar 'Jezero – Hercegovac – Ružica grad' privući će i izletnike te ljubitelje aktivnog odmora', kaže Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Edukativni centar sa smještajnim kapacitetima prostirat će se na četiri etaže, od kojih su dvije rezervirane za 18 dvokrevetnih soba i četiri apartmana, dok će u ostatku kompleksa biti uređena polivalentna konferencijska dvorana kapaciteta 140 sjedećih mjesta, više manjih prostora za radionice, ulazni prostor s recepcijom i info pultom… Sve će pratiti i brojni multimedijalni sadržaji s ciljem prezentacije Parka prirode Papuk, UNESCO svjetskog geoparka, njegove impresivne flore, faune, geoloških nalaza i kulturno-povijesne baštine. Za terensku nastavu na raspolaganju će biti i mobilni hologram, čime će školarci na zabavan način učiti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti.

U sklopu projekta Turističko-rekreacijski centar 'Jezero – Hercegovac – Ružica grad' i obližnje jezero Hercegovac uskoro će dobiti adrenalinske sadržaje. One željne avanture svakako će razveseliti zipline preko ovog tri hektara velikog jezera, a u planu je i uređenje okoliša i unutrašnjosti najočuvanije srednjovjekovne utvrde u Hrvatskoj, Ružice grada, koja se nalazi pet kilometara jugoistočno od Orahovice, na nadmorskoj visini od 378 metara.