oluja freddy

Velike poplave, kuće bez krovova: Jedna od najjačih oluja svih vremena na južnoj hemisferi usmrtila na desetke ljudi

13.03.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Tropska oluja Freddy usmrtila je tijekom vikenda u Mozambiku i Malaviju više od 60 i ozlijedila više desetaka ljudi u drugom prodoru iste oluje na jug Afrike u mjesec dana

Freddy je jedna od najjačih oluja ikada zabilježenih na južnoj hemisferi, a mogao bi biti i najdugotrajnija tropska ciklona, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji. U subotu je pogodio središnji Mozambik. Brojne kuće ostale su bez krovova, a u području oko luke Quelimane došlo je do velikih poplava, nakon čega je oluja krenula prema Malaviju uz olujne kiše koje su izazvale klizišta.

Puni razmjeri štete i točan broj poginulih, posebno u Mozambiku, još nisu jasni jer u dijelovima pogođenog područja nema struje i telefonskog signala. Ukupan broj žrtava oluje Freddy u Mozambiku, Malaviju i Madagaskaru otkad je prošli mjesec prvi put stigla do kopna sada je blizu 100.

Guy Taylor, dužnosnik UNICEF-a u Mozambiku, izjavio je iz Quelimanea da humanitarne službe nisu imale dovoljno kapaciteta za posljedice katastrofe tako velikih razmjera. U posljednja četiri tjedna u Mozambiku je palo oborina kao u godini dana.

Malavi se bori s najsmrtonosnijom epidemijom kolere u svojoj povijesti, a UU-ove agencije upozorile su da bi se situacija mogla pogoršati. Znanstvenici kažu da klimatske promjene čine tropske oluje jačima jer oceani apsorbiraju toplinu iz emisija stakleničkih plinova, a kada topla morska voda isparava toplinska energija se prenosi u atmosferu.

  • +3
Oluja Freddy Izvor: Profimedia / Autor: Alfredo ZUNIGA / AFP / Profimedia