velebitski kanal

Uspješno završena velika potraga za ocem i djetetom koji su nestali na dasci za veslanje

10.07.2022 u 13:24

Bionic
Reading

Jutros oko 10 sati kod istočne obale otoka Krka pronađena je SUP daska s jednim veslom, a poslijepodne je pronađen i nestali dvojac, javlja Novi list. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) od subote navečer koordinirala je traganje za dvjema osobama, ocem i maloljetnim djetetom, koji su bili nestali tijekom rekreativnog veslanja Velebitskim kanalom

Uspješno je okončana potraga za ocem i njegovim maloljetnim sinom, njemačkim državljanima koji su sinoć nestali na dasci za veslanje (SUP), nakon što su se iz Klenovice Velebitskim kanalom uputili u smjeru otoka Krka na kupanje. Pronašli su ih na obali na otoku Krku. Živi su i zdravi, potvrdio je za Novi list riječki lučki kapetan Darko Glažar.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je dojavu o pronalasku nestaloga oca i sina u MRCC Rijeka javila Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), koja ih je pronašla oko 15.00 sati na otoku Krku, gdje je od jutros trajalo opsežno, koordinirano pomorsko i kopneno traganje.

Službenici Lučke ispostave Novi Vinodolski preuzeli su spašene od pripadnika HGSS-a u uvali Srščica na otoku Krku, nedugo nakon njihova pronalaska, nakon čega su ukrcani na spasilačku brodicu Ispostave te prevezeni u Novi Vinodolski, gdje ih je dočekala supruga/majka. Na poziciji ukrcaja spašenih Njemaca utvrđeno je da nisu zadobili tjelesne ozljede, a otac dječaka odbio je liječničku pomoć, čime je ova akcija traganja i spašavanja uspješno okončana.

U subotu navečer u 20:40, službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv iznajmljivača rekreativnih plovila iz Klenovice, koji je javio o kašnjenju u povratku dvoje gostiju, oba državljana Republike Njemačke. Oni su oko 17:00 isplovili na dasci za veslanje (SUP) u smjeru otoka Krka na kupanje.

"Informacije o svrsi i smjeru veslanja nestalih dojavitelj je saznao od supruge i majke nestalih, koji su se upustili u veslanje unatoč činjenici da je tijekom cijeloga dana u Velebitskom kanalu puhala bura", priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Odmah nakon dojave, obavijest o nestanku proslijeđena je Lučkoj kapetaniji Rijeka i mjesno nadležnoj Lučkoj ispostavi Novi Vinodolski, a u traganje su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH. Sinoć i noćas službenici LI Novi Vinodolski i PPAP Rijeka izvršili su površinsko traganje za nestalima uz obalni rub, od Vrbnika do Male luke.

'Također je pretražen dio akvatorija Velebitskog kanala između Smokvice i otoka Krka, a traganje je zbog smanjene vidljivosti i vremenskih uvjeta privremeno obustavljeno noćas oko dva sata i nastavljeno je jutros, 10. srpnja od 05:00', dodaje se u priopćenju.

Traganje je bilo rezultiralo pronalaskom SUP daske s jednim veslom, s istočne obale otoka Krka, jutros oko deset sati.

MRCC Rijeka uz površinsko koordinira i zračno traganje za nestalima, angažiranim zrakoplovom Obalne straže RH, koji područje traganja nadlijeće jutros od 08:45, dok je za kopnenu potragu angažirana Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Za potrebe njihova pronalaska i spašavanja, MORH je angažirao jedan avion Pilatus PC-9.

'Obalna straža Hrvatske vojske angažirala je jedan avion Pilatus PC-9 temeljem zahtjeva MRCC Rijeka za potrebe traganja i spašavanja dva njemačka državljanina na području akvatorija otoka Krka', napisali su na Twitteru.